Design van Else Hardjopawiro tijdens de première van Absolutely Fabulous - the movie
Interview met designer Else Hardjopawiro

Interview met getalenteerd designer Else Hardjopawiro


Else Hardjopawiro wist het al als jong meisje, mooie ontwerpen maken voor vrouwen. De omstandigheden brachten haar echter op een pad van beproeving en een ander, evenwel succesvolle carrière. Pas na lange tijd had zij haar passie gelukkig weer hervonden. Het maken van ontwerpen voor vrouwen die houden van een statement. Hoe haar internationale bekendheid zich in sneltreinvaart ontwikkelde, dat lees je hier...
Bron afbeeldingen: VanElse

Wanneer wist je dat je een fashion designer wilde worden en hoe is dat verder verlopen?

De passie voor ontwerpen begon als 8 jarig meisje dat communie deed en haar klasgenootje met een beeldig jurkje zag. "Als ik groot ben, dan zal ik de mooiste dingen voor vrouwen maken", dat dacht ik toen. Maar het leven had andere dingen voor mij in petto. Ik ben namelijk grootgebracht in een pleegoudergezin met alleen maar broers, en dat was niet gemakkelijk. Toen ik ging werken leidde dat tot een succesvolle carrière, maar dat had niets te maken met wat ik als 8 jarig meisje wilde doen. Ik was directeur ruimtelijke ordening met management in organisatieverandering. Pas eind 2011 besloot ik dit werk achter mij te laten en helemaal voor mijn passie te gaan in de mode.

Na een sabbatical van 3 maanden ben ik enthousiast gestart met een eigen kledinglabel. Dit was zonder modeopleiding en met 0 ervaring in de modewereld. Veel mensen in de mode-industrie hebben mij dat toen afgeraden, want ik was zogenaamd te oud en zeker ook omdat ik geen modeopleiding én geen ervaring had.

Else Hardjopawiro als mantelzorger van haar biologische moeder
Else Hardjopawiro als mantelzorger van haar biologische moeder.

Maar ik heb toch doorgezet. Helaas gebeurde na een jaar bezig te zijn, iets ingrijpends in mijn leven. Eind 2012 kreeg mijn moeder een beroerte. En aangezien ik enig kind in Nederland ben, voelde ik mij verplicht om de zorg van haar op me te nemen. Ik heb toen besloten mijn droom effe opzij te zetten om de zorg voor haar te regelen. Ze raakte verlamd en ook haar spraak kwijt. Mijn man en ik hadden toen besloten om haar in huis te nemen, omdat ze afhankelijk was geworden van 24 uur zorg. Intussen is de zorg voor haar veel intensiever geworden, omdat het helaas alleen maar achteruit is gegaan met haar gezondheid.

In 2014 maakte ik een doorstart met mijn kledinglabel en ontwierp mijn eerste officiële 'collectie2016'. Deze heb ik in 2015 in Londen gepresenteerd. 'VanElse' was een feit, want daarna ging het als een sneltrein. Britse Vogue, Elle UK en andere magazines zien VanElse als de 'new upcoming brand' voor 2016. Trots was ik wel. Ik heb toen zelfs een bekende drag queen uit Londen gekleed voor de première van Absolutely Fabulous - the movie. Dit was mede tot stand gekomen door de aandacht die ik kreeg in de bekende Engelse bladen. Dit was mijn moment; een wereldwijde 'coverage' van de première met mijn outfit op de gouden loper! 

Else Hardjopawiro is ook een getalenteerd kunstenares. Dat blijkt bijvoorbeeld uit deze prachtige werken van krachtige vrouwen.
Else Hardjopawiro is ook een getalenteerd kunstenares. Dat blijkt bijvoorbeeld uit deze prachtige werken van krachtige vrouwen.

Hoe zou je jouw werk en techniek het beste kunnen omschrijven?

Mijn signatuur is herkenbaar. Ik laat mij leiden door geometrische vormen en lijnen, en door het gebruik van kleuren. Dit dank ik aan mijn achtergrond in de ruimtelijke ordening en het talent dat ik geërfd heb van mijn vader en oom die beiden architect waren. Daarnaast ben ik geboren uit Indonesische voorouders in Suriname. Mijn culturele achtergrond is ook mede bepalend voor de collecties die ik creëer. Dit zie je onder andere terug in het gebruik van Afrikaanse stoffen en Indonesische batikstoffen.

Het ontwerpen doe ik trouwens niet meer op papier,

maar op mijn iPad! Ik probeer altijd 2 collecties per jaar te doen, maar dat is niet gemakkelijk vanwege de situatie met mama. Een collectie per jaar lukt me heel aardig. Daarbij laat ik me nooit leiden door trends. Ik volg mijn eigen pad en laat me steeds inspireren door ruimtelijke vormen en kleuren, en ik kan gelukkig zelf overweg met een machine.

De meeste samples maak ik zelf omdat het vaak ingewikkeld is. Als ik tevreden ben met het ontwerp wat ik in mijn hoofd heb gehad, pas dan kan het naar het naaiatelier. Ik heb een hele goede samenwerking met de kleermakers, ze begrijpen wat ik wil en dat zie je terug in het eindresultaat.

Het creatief omgaan en spelen met lijnen vind ik het leukste van ontwerpen. Het is wel een uitdaging om het ontwerp technisch uit te werken. Dat is de grootste uitdaging, omdat ik geen modeopleiding heb gedaan.

Je bent mantelzorger voor je moeder, hoe lang al en wat is jouw ervaring tot nu toe?

Ik ben mantelzorger sinds begin 2013. Dit was, zoals ik al aangaf, nadat mijn moeder een beroerte kreeg in december 2012. Ik heb toen een indicatie voor haar aangevraagd. Dit biedt mij net genoeg ruimte voor het inschakelen van familie, om soms de zorg een paar uurtjes over te nemen als ik weg moet. Er is veel bij de wet geregeld om een mantelzorger te ontzien als het gaat om de zorgtaken. In de praktijk merk ik dat dit in sommige situaties niet goed uitpakt. Bijvoorbeeld in het aanbieden van logeeropvang bij verpleegtehuizen.

Helaas bieden verzorging- of verpleegtehuizen dat niet aan. Althans, niet in Rotterdam. Hier zou echt naar gekeken moeten worden.

Als mantelzorger kan het heel zwaar zijn, maar ik ben dankbaar dat ik dit kan en mag doen voor mama. Het mooie is dat het ook dankbaar werk is. Als enig kind hier in Nederland was het vanzelfsprekend dat ik de zorg op mij zou nemen. Mijn moeder heeft mij niet grootgebracht, maar mij als kind afgestaan en ben ik  door pleegouders grootgebracht. Doordat ik nu voor haar zorg, ontstaat er een band die er niet was tussen mij en mijn moeder. Ze is trots op wat ik doe en lacht als ik zeg dat het druk is met klanten. Spreken kan ze niet meer, maar in haar ogen zie ik de trots.

Expressie in vrouwelijk leiderschap, wat maken jouw designs daarin zo goed?

Mijn ontwerpen zijn krachtig en ik heb voornamelijk ondernemende vrouwen die mijn kleding dragen. Er zijn ook bekende vrouwen die mijn kleding hebben gedragen, zoals: Karin Bloemen, Ruth Jacott, Kim Lian van der Meij, Mariska van Kolck, Abbey Hoes...

Het mooiste wat ik van mijn klanten hoor is; "ik voel me supervrouwelijk, sterk en zelfverzekerd", of; "jouw ontwerp accentueert mijn mooiste delen die mij nog krachtiger maken". Voor mij schuilt er in elke vrouw een magische innerlijke schoonheid. Mijn motto is dan ook; "VanElse, bringing out the beauty in You."

Vrouwen vragen zich soms af, of wat ik ontwerp wel betaalbaar is. Dan denk ik; "wat is betaalbaar?". Dit hangt af van de creatie, materialen en complexiteit in het vervaardigen van het ontwerp. Ik doe in ieder geval niet aan massaproductie. Mijn ontwerpen zijn altijd  exclusief en soms maak ik ook limited editions.

Wel leuk om te vermelden is dat er binnenkort een 'readymade' collectie wordt gelanceerd. Dit ontwikkel ik samen met stoffenleverancier Sonna International. Deze is gevestigd in België en heeft winkels in New York, Washington DC, Parijs, Londen en Antwerpen.

Deze betaalbare collectie zal de naam - By VanElse - dragen en wordt online aangeboden voor een breder publiek. We hopen dat de lancering binnen afzienbare tijd gerealiseerd kan worden, want door covid hebben we het ruim 2 jaar moeten uitstellen.

De collectie 'By VanElse' zal, naar ik hoop, flink wat aandacht krijgen in social media. Social media is alles!

Hiermee heb ik namelijk bekendheid verworven voor mijn merk, veel uitnodigingen gekregen en ook mogen reizen. Onder andere naar Zuid-Afrika, Amerika, Ierland, Engeland, Zwitserland, Spanje en Rusland. En nog vele andere landen, waar ik ook gekozen werd als beste ontwerper door het publiek. Dat gaf mij een fijn gevoel, de erkenning en waardering voor wat je doet.

Geen modeopleiding, maar wel een success story, wat wil je meegeven aan onze lezers?

Ik zie wel waar de verwerkelijking van mijn droom mij uiteindelijk zal brengen. Ik heb meerdere publicaties gehad. Talkies magazine, Britse Vogue, Elle UK, New African women, New York Fashion and Art Magazine, EdgeExpo, Helden, ForYou en zoveel meer om op te noemen. Mijn grootste droom die uitkwam was de publicatie van de première van Absolutely Fabulous - the movie, waarin mijn ontwerp prominent in beeld kwam. Vele internationale bladen en kranten hadden de foto’s gepubliceerd van de drag queen die toen mijn ontwerp droeg. Ze stond naast de hoofdrolspelers Jennifer Saunders en Joanna Lumley. Ik was zo trots, en dat zonder modeopleiding...

Daarom wil ik een advies geven aan iedereen die creatief wil zijn, zowel jong en oud; "blijf vooral trouw aan jezelf, en jouw droom. Laat niets of niemand je weerhouden om je droom waar te maken". En onthoud vooral; "waar een wil is, is een weg, is er geen weg, dan maak je er een, en lukt het nog steeds niet dan vind je vast iemand die bereid is de weg voor je te maken.