De Verhalenboot introduceert Zwolle NU Limited

Zwolle NU Limited: toch nog een mooi festival, in Zwolle


De organisatie van het jaarlijkse, internationale storytelling- en circustheaterfestival Zwolle Unlimited, is erin geslaagd om tóch een festival te organiseren. Zwolle NU Limited wordt gehouden van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september. Het biedt drie dagen lang festivalplezier in een aangepast ‘Corona-format’. Het publiek in de regio krijgt wat het van Zwolle Unlimited gewend is: storytelling, dans- en circustheater, rootsmuziek, dichtkunst en spoken word. De opzet is volledig aangepast aan de veiligheidsvoorschriften omtrent Corona. Het publiek krijgt een compleet festivalprogramma van anderhalf uur. Dagelijks zijn er vier dezelfde festivalblokken. In die anderhalf uur komen alle disciplines aan bod. 

Achter elke gebeurtenis schuilt een uniek verhaal, de verhalenboot weet daar alles van

Productiehuis De Verhalenboot voert de artistieke en zakelijke directie van twee grote verhalenfestivals in Zwolle; het Internationaal Vertelfestival Zwolle Unlimited en het Wereldberoemde Verhalenfestival.

De drijvende kracht achter deze festivals is het makersduo Kitty Peetoom en Rob Bults. Zij hebben hun leven gewijd aan het verhaal, want verhalen kunnen een brug vormen tussen mensen van alle culturen, leeftijden en overtuigingen. Met de mooie Verhalenboot, en dan boot in de letterlijke zin, zijn ze sinds 2005 belangrijke aanjagers van de vertelkunst.


Zoals eten en drinken voedsel zijn voor het lichaam, zijn verhalen het voedsel voor de ziel. 


Kitty Peetoom heeft als programmeur van festival Zwolle Unlimited, heel veel kennis opgebouwd van de (inter)nationale vertelwereld. Ze is schrijver en organisator in de culturele sector, evenals in de biologisch/dynamische landbouwsector. Ze is ook docent schrijftechnieken aan de Schrijversvakschool.

Rob Bults is de artistiek directeur van festival Zwolle Unlimited. Dit is het grootste verhalenfestival in
Nederland met tienduizenden bezoekers en gemiddeld 150 tot 160 vrijwilligers. Rob heeft een achtergrond als creatief therapeut, en als muzikant speelt hij al jaren akoestische gitaar. Het creëren van muzikale intimiteit is voor hem geen onbekend terrein. Als directeur op het artistieke vlak heeft hij nu de taak, om intimiteit te creëren in de afstand van de anderhalvemeter.

(On)vrijheid in het teken van 75 jaar vrijheid

Het festival heeft deze Coronaproof-editie een subtiel gewijzigde naam meegegeven: Zwolle NU Limited. Normaal wordt Zwolle Unlimited eind mei/begin juni gehouden. De editie van 2020 die wegens de lockdown niet door kon gaan, zou juist in het teken staan van 75 jaar vrijheid. De onvrijheid die Nederland de afgelopen maanden heeft ervaren, is ongeëvenaard in die afgelopen 75 jaar. Tijdens de periode van lockdown heeft Zwolle Unlimited onder de naam Zwolle NU Limited vier documentaires gemaakt en uitgezonden. Deze gaan over personen, die in hun leven te maken hebben gehad met onvrijheid. Het leek de organisatie dan ook niet meer dan logisch, om de naam ook te gebruiken voor dit festival met beperkingen.

Festivalopzet met aantrekkelijk programma

Het festival wordt gehouden aan de historische stadsgracht bij De Verhalenboot. Op deze grasstrook aan de oude stadsmuur van Zwolle, wordt een sfeervol festivalterrein ingericht met een bescheiden podium onder de Pelsertoren, en een publieksopstelling bestaande uit tweepersoons zitjes, gemaakt van strobalen. In totaal is er per festivalblok plek voor honderd toeschouwers, die volgens de geldende anderhalvemeter-regels worden geplaatst. Als toeschouwer kun je dan genieten van een gevarieerd programma; van storytelling, dans, circustheater en muziek. En elke dag is er een nieuwe programmering.

Festivals organiseren in het nieuwe normaal

De festivalorganisatie zet met de nieuwe festivalopzet een eerste stap naar het organiseren van evenementen in 'het nieuwe normaal'. Volgens haar ligt het namelijk in de verwachting, dat het organiseren van festivals de komende jaren beperkt zal blijven.

"We willen verhalen vertellen die een brug slaan tussen mensen van verschillende culturen, leeftijden en opvattingen. Linksom of rechtsom; dat blijven we doen. Want cultuur is van iedereen en voor iedereen", aldus de organisatie van Zwolle Unlimited.

Joris Linssen & Caramba interview

Interview met muziekformatie Joris Linssen & Caramba


Joris Linssen & Caramba is de Nederlandstalige band rond zanger en tv-presentator Joris Linssen. De band bestaat al sinds 1999 en heeft 8 cd's, 2 video's en 1 lp uitgebracht. In 2013 ging hun bioscoopfilm 'Met jou heb ik geleerd' in première op het Nederlands Film Festival. Dit was een registratie over hun magische tournee door Mexico, waarvan een tv-bewerking op NPO2 nadien werd uitgezonden. In 2019 volgden 2 series over de band, te zien op 4 regionale tv-zenders.
We gingen in dialoog met Joris Linssen & Caramba.

Mariachi muziek met Nederlandstalige teksten, hoe is dit bij jou tot stand gekomen?

Joris: Toen ik dertig jaar geleden een tijdje in Mexico-Stad woonde, miste ik het spelen met mijn gitaarband enorm. Vaak ging ik naar het Plaza Garibaldi, waar de mariachi-muzikanten optreden. Daar ontstond mijn droom, om hun liedjes ooit te vertalen en in het Nederlands te brengen. Inmiddels doen we datzelfde proces met liedjes in Nederlands dialect. We zijn op zoek gegaan naar pareltjes van streekzangers, hebben die zo nodig vertaald en in een Caramba-jasje gestoken.

In 2012 heb je in Mexico jouw held Armando Manzanero ontmoet,  hoe was dat?

Joris: Dat was een van de mooiste dagen van mijn leven. Zijn mooiste liedje, 'contigo aprendí' is hét liefdesliedjes voor mijn vrouw. Toen ik dat liedje dertig jaar geleden hoorde en ging vertalen, voelde ik dat het voor haar zou zijn. We hadden toen net verkering en ik miste haar erg, ik was in Mexico, zij in Nederland. Voor mij is dat liedje een ode aan het meisje dat later mijn vrouw zou worden. Jaren later speelden we het voor de oorspronkelijke artiest en componist. Dat was zo bijzonder. Manzanero nam het hoffelijk in ontvangst en legde ook uit dat wat hem betreft, de vrouw de grootste inspiratiebron is voor de man. Een lekkere romantische Mexicaanse boodschap, maar zeker waar voor Armando en mijzelf.

Hoe is jullie mariachi muziek destijds door de Mexicaanse bevolking ontvangen?

Caramba: Toen we in Mexico op tournee waren, en uiteindelijk zelfs met succes onze Nederlandstalige versies speelden in een stadion voor 20.000 enthousiaste Mexicanen, toen voelde dat echt als een stempel van goedkeuring. Daarna zijn we echt verder getrokken, letterlijk en figuurlijk. Onze muziek is steeds meer Nederlands geworden en steeds meer eigen, maar de basis is nog steeds dat Mexicaanse sentiment: vol vuur, passie en gevoel.

jullie treden op tijdens Zwolle Unlimited, waarom spreekt dit festival zo aan?

Joris: Ik heb altijd een zwak gehad voor de prachtige stad Zwolle, omdat de drummer en de gitarist van mijn eerste gitaarbandje in Utrecht (The Vendetta's) daar vandaan kwamen. Ik ging vaak met hun mee terug naar Zwolle, waar we ook optraden in Popfront en Hedon. Met Caramba spelen we ook graag in het nieuwe Hedon. Vorig jaar deden we een aantal shows in een tent op Zwolle Unlimited. Dat was zo leuk omdat er veel interactie was met het publiek. Het had de sfeer van De Parade of Oerol. Daar worden wij heel blij van!

Wat zijn jullie muzikale plannen voor de komende tijd?

Caramba: We zijn bezig met ons tiende album, dat net als onze nieuwe theatervoorstelling "Nieuwe streken" zal heten. Er staan veel bewerkingen op van streekliedjes en ook een hoop eigen nummers. We barsten van de energie en ambitie, en hopen zoveel mogelijk op te kunnen treden. Maar eerst: Zwolle NU!


Joris Linssen & Caramba bestaat uit 5 bandleden, te weten; Joris Linssen, zang & teksten, Marcel van der Schot, accordeon, piano & zang, Erik van Loo, contrabas & zang, Kees van den Hoogen, gitaar & zang, en Djem van Dijk, percussie & zang. De muziek is puur en werkt aanstekelijk door hun enthousiasme, én de uit het leven gegrepen verhalen. De band treedt op in schouwburgen en uiteenlopende locaties, waaronder festivals. Nu ook op het Zwolle Unlimited festival dat tijdelijk is omgedoopt in Zwolle NUlimited.