Liz Weima - Toernooidirecteur van de Dutch Ladies Open

Liz Weima - Toernooidirecteur van de Dutch Ladies Open


Dag van de Vrouwen waagde zich op de 'green' voor een bijzondere ontmoeting met Liz Weima. Zij is al voor de elfde keer Toernooidirecteur van Dutch Ladies Open, het grootste professionele golf evenement voor vrouwen in de Benelux. Ze is getrouwd, moeder van twee zoons en heeft jarenlang als professioneel golfer op het hoogste niveau gespeeld. Liz Weima is de eerste Nederlandse die Dutch Ladies Open gewonnen heeft, dat deel uit maakt van de Ladies European Tour.
Foto © Bert van der Toorn

Je hebt in 1994 Dutch Ladies Open gewonnen, hoe is dat destijds gegaan?

Het was toen slecht weer met regen, hagel en een koude lucht. Dit heeft mij geholpen om de Ladies Open te winnen. In die tijd had ik de beste vorm gevonden en was 12e geworden op de British Open, vlak voor het toernooi in Nederland. Dit was een goed persoonlijk resultaat en het had mij veel zelfvertrouwen gegeven. Wanneer het mooi weer is, dan kan in principe iedereen winnen. Dit was niet het geval tijdens de Ladies Open in 1994. Diverse speelsters haakten af in hun game en ik zag mijn kans om voor de titel te gaan. Naast talent en in vorm zijn, moet je ook een sterke motivatie hebben en veel doorzettingsvermogen om het verschil te kunnen maken. Ik was zo blij dat ik had gewonnen, en dan ook nog als eerste Nederlandse speelster! Golf wordt namelijk al zo lang gedomineerd door hele goede speelsters uit het buitenland. Dit was voor mij een bijzondere ervaring.

Je bent al geruime tijd toernooidirecteur, hoe ervaar je dit tot nu toe?

Dit jaar is het al de elfde keer dat ik deze rol vervul voor  Dutch Ladies Open en ik vind het nog steeds een prachtig evenement. Ik houd mij niet inhoudelijk bezig met de organisatie van het evenement, dat doet Tig Sports. Wel ben ik actief met de public relations, de media en het contact met de speelsters. Daarnaast ben ik als Toernooidirecteur ook aan het netwerken met partnerrelaties, sponsoren enz. Het is de andere kant van golfsport, en ook erg leuk om te doen.

Heb je ooit weleens een hole in one gemaakt?

Ja, dat is twee keer gelukt in 1993 en 2009. Je bent er iedere keer bewust mee bezig door je daarop te richten, maar het is iets dat zelden daadwerkelijk gebeurd. En als het gebeurt dan geeft dat een heel speciaal gevoel. 

Heb je ook met houten clubs gespeeld?

Mijn ouders speelden vroeger al golf en ik mocht op jonge leeftijd het setje van mijn moeder gebruiken om te oefenen. Houten clubs zijn wel gevoelig voor onderhoud en reparaties, dus met regelmaat schuren en lakken is echt nodig. Dit is vergelijkbaar met de ski's van vroeger, deze waren ook helemaal van hout. 

Wie is je favoriete caddy en waarom?

Dat is een bijzonder verhaal. Ik was in 1994 in Frankrijk om deel te nemen aan het Evian Masters toernooi, dat net was opgericht als onderdeel van de Ladies European Tour. Ik had daar een eigen hotelkamer nabij het station en wilde in de ochtend gaan rijden naar de golfbaan. Bij de auto werd ik aangesproken door een man die een caddy bleek te zijn en van Afrikaanse afkomst. Hij had een lijstje met namen bij zich en vroeg of hij mee mocht rijden naar de golfbaan. Het klikte meteen en we moesten lachen over de uitspraak en interpretaties van de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse taal.

Er ontstond een samenwerking die voor mij goed heeft uitgepakt. Hij was heel relaxed en dat heeft enorm geholpen in mijn speelwijze. Dankzij hem heb ik gewonnen. Je zou kunnen zeggen dat toeval niet bestaat.

Waar denk je aan als je afslaat en wat voel je als de bal in een bunker valt?

Bij het afslaan denk ik altijd aan mijn doel, het hebben van focus is heel belangrijk. Wanneer de bal in een zand- of grasbunker terecht komt dan probeer ik hier geen oordeel aan te geven, want elke slag is 'n nieuwe.

Er zijn trouwens zoveel factoren waar je rekening mee moet houden, waaronder windrichting of plotselinge verandering van de wind, maar ook of de green wel of niet scheef ligt enzovoort. Door ervaring op te doen en ook je gevoel te volgen, kun je steeds beter beoordelen hoe je bijvoorbeeld de golfbal gaat uitputten. "I just play the Game."

Wie zijn jouw voorbeelden in de golfsport?

Mijn voorbeelden waren Ingrid en Steffi. Op 16 jarige leeftijd kreeg ik jeugdles van hen op de club waar ik toen lid van was. Zij hebben mij het golfspel geleerd en inspiratie gegeven om door te gaan. Ik mocht ook een keer een dagje meespelen op de Eindhovensche Golfclub en bleek toen al talent te hebben. Zij hebben er toe bijgedragen dat ik de ambitie kreeg om verder te ontwikkelen. 

Ben je vroeger weleens in een vijver gevallen om 'floaters' op te vissen?

Nee, maar wel een keer een 'beetje' uitgegleden in water aan het strand. Ik dacht dat doe ik wel, schoenen uit, sokken uit en broekspijpen omhoog, half in de modder... Gelukkig was dit niet gebeurd tijdens een toernooi, maar in een vriendschappelijke wedstrijd. 

Heb je tips voor linkshandige spelers?

Zelf ben ik van nature linkshandig, maar in golf speel ik rechtshandig en dat doen de meeste mensen die van geboorte linkshandig zijn. Over het algemeen geldt dat je een ontspannen houding moet hebben, stabiel op je voeten moet staan en dat je zelf de juiste grip moet vinden. Probeer dus altijd in de balans te komen die van nature bij je past en die comfortabel aanvoelt. 

Is de golfsport ook toegankelijk voor mensen met lagere inkomens?

Tegenwoordig is dat wel het geval en zijn er speciale lidmaatschappen waarbij sportclubs ook wat kunnen bijverdienen. De golfsport heeft in Nederland jarenlang een minder toegankelijk imago gehad, terwijl het in Engelstalige landen of bijvoorbeeld in Zweden een echte volkssport is.

Vanuit de Nederlandse Golf Federatie, waar ik ook bestuurslid van ben, zijn we druk bezig om golf nog meer in de breedte te promoten en te faciliteren. Deelname is eenvoudiger geworden en we hebben samen met partners een 9-stappenplan ontwikkeld, waarin je zelf als (beginnend) golfer het ontwikkelniveau kunt bepalen. De golfsport is er voor iedereen, waarbij leeftijd en de speelsterkte niet uitmaakt. Er zijn in Nederland ruim 200 banen en ook een toenemend aantal locaties om te oefenen. 

Wat verwacht je van de Nederlandse golfsport in de komende jaren?

Momenteel zijn er drie speelsters die er echt van kunnen leven en ik verwacht voor de komende 5 jaar dat daar niet veel meer bij zullen komen. Er is zeker talent en dat moeten we koesteren, maar de verdiensten in golf voor vrouwen ligt helaas nog steeds lager dan bij de mannen. Daar staat tegenover dat je wel veel moet investeren op het moment dat je professional wordt en toernooien gaat spelen.

In Nederland zijn een paar honderdduizend mensen actief in de golfsport en de populariteit neemt toe. Het is een sociale activiteit dat ook steeds meer families ontdekken. Samen sportief op een mooie golfbaan is gezond en het brengt de mensen nader tot elkaar.