Beeld © Stichting Nederland Monumentenland
Beeld © Stichting Nederland Monumentenland

Open Monumentendag 2024 officieel geopend in Hilversum

Burgemeester Snijders van Zwolle op foto rechts, overhandigt de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Van den Top van Hilversum

Vrijdag 13 september wordt het startsein gegeven voor nieuwe Open Monumentendag in Hilversum

Mediastad Hilversum is dit jaar de openingsstad van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle -  de openingsstad van vorig jaar - overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum. Op vrijdag 13 september zal het startsein in Hilversum worden gegeven voor het grootste gratis culturele evenement van Nederland. Dit zal worden ingeleid met een opzienbarende lichtprojectie op het iconische raadhuis van Dudok, en een lichtkunstroute langs tal van monumenten in de stad.

Burgemeester Van den Top:
"Wij zijn verheugd om dit jaar de openingsstad van Open Monumentendag te mogen zijn. Als mediastad hebben wij natuurlijk een mooie link met het thema 'Routes, netwerken en verbindingen', wat dit jaar leidend is tijdens Open Monumentendag. Daarnaast vieren we in 2024 de 600ste verjaardag van Hilversum en past dit culturele openingsfeest perfect in onze feestelijke programmering."

Burgemeester Snijders:

"Wij hadden vorig jaar de primeur! De eerste openbare landelijke opening van Open Monumentendag vond plaats in Zwolle. Ons Grote Kerkplein stroomde vol en het was een geweldige avond waarin de stad bol stond van de culturele activiteiten."

Detail: Vorig jaar vierde Zwolle samen met de andere Hanzesteden 800 jaar Hanze, waardoor de opening van Open Monumentendag mooi paste in het programma.

Janny van der Heijden nieuwe ambassadeur Open Monumentendag

Janny van der Heijden is vanaf 2024 ambassadeur van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Ze is met name bekend als culinair journaliste en presentator van programma's als Heel Holland Bakt, Denkend aan Holland en de Smaak van Nederland. Daarnaast is ze liefhebber van erfgoed en zal Pieter van Vollenhoven opvolgen die het stokje na 34 jaar overdraagt.

Beeld: Janny van der Heijden en Harald de Boer © stichting Nederland Monumentenland
Beeld: Janny van der Heijden en Harald de Boer © stichting Nederland Monumentenland

Janny van der Heijden:

"Het is al langere tijd mijn missie om mensen, eten, cultuur en erfgoed met elkaar te verbinden. Dat probeer ik ook uit te dragen in de tv-programma's die ik maak. Toen ik gevraagd werd als ambassadeur voor Open Monumentendag, viel alles samen". "Ik ben ontzettend blij dat ik mijn missie nu een groter podium kan geven en bij kan dragen aan de bekendheid van Open Monumentendag. Dit evenement maakt het Nederlands cultureel erfgoed op een laagdrempelige manier toegankelijk voor iedereen."

Harald de Boer:

"Met Janny als ambassadeur maken we Open Monumentendag nóg bekender bij het grote publiek, zowel jong als oud. Janny is naast haar tv- en schrijfwerk ook bewoonster van een rijksmonument en kan daardoor met haar aanstekelijke enthousiasme de schoonheid van ons erfgoed goed voor het voetlicht brengen", aldus De Boer - directeur van stichting Nederland Monumentenland.

Historische Havendag Zwolle met sleepboten en opduwertjes

Sleepboten en opduwertjes in Thorbeckegracht van Zwolle op 14 september te zien. Beeld: Oldenbeuving fotografie

In de Spotlight: Sleepboten en opduwertjes sieren de historische Thorbeckegracht in Zwolle

Het is weer tijd voor de Historische Havendag in Zwolle!

Tientallen varende monumenten worden door hun schippers naar Zwolle gevaren. Deze 'sleepboten en opduwertjes' kun je daar bewonderen tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 september 2024 in de historische Thorbeckegracht.

Stuurlui delen verhalen over hun schip aan de kade bij aangrenzende terrassen

Tijdens de Havendag staan op de kade werkende historische (scheeps)motoren opgesteld. Er zijn ook activiteiten voor groot en klein die alles met het water te maken hebben bij aangrenzende terrassen. Aan tijdelijke steigers zijn de opduwertjes en de sleepboten te bezoeken, en zullen de schippers met passie hun verhalen delen over techniek en historie.

Gloednieuwe scheepvaartwandeling voor de Havendag blijft ook achteraf toegankelijk

Bijzonder is de Water Erfgoedroute Zwolle, een nieuwe wandeling die speciaal voor de Historische Havendag Zwolle werd ontwikkeld. Het is een wandeling langs de scheepvaartgeschiedenis van de stad. De wandeling is samengesteld door Marcel Overbeek, Zwollenaar en liefhebber van de lokale geschiedenis. Tijdens de Havendag wordt de route officieel geopend. Daarna blijft de route toegankelijk voor publiek.

Thema Open Monumentendag: Routes, Netwerken en Verbindingen

De Historische Havendag Zwolle wordt gehouden in het weekeinde van Open Monumentendag. Vele tientallen monumentale gebouwen in de Hanzestad worden dan  opengesteld voor publiek. Monumentendag heeft dit jaar als thema; 'Routes, Netwerken en Verbindingen'.

Dat sluit mooi aan bij de Historische Havendag. Al die varende erfgoederen, die slepers en opduwertjes: waar hebben die allemaal wel niet gevaren en welke schepen hebben zij allemaal getransporteerd? Ontdek het tijdens de Historische Havendag in Zwolle!

Over Nederland Monumentenland

Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Deze stichting maakt zich sterk om verbinding te leggen tussen mensen en monumenten. Dit doet de stichting door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot.

Nederland Monumentenland organiseert onder meer: de VriendenLoterij Open Monumentendag, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Beeld Kasteel het Nijenhuis © Peter Tijhuis
Beeld Kasteel het Nijenhuis © Peter Tijhuis

Fundatie Collectie: Remix in Kasteel het Nijenhuis

Een mix van stijlen en tijden waarin de collectie van de Provincie Overijssel centraal staat: 29 juni t/m 31 december 2024

Vanaf zaterdag 29 juni is de remix collectie te zien van Provincie Overijssel en Museum Fundatie

Deze collectie is te zien in Kasteel het Nijenhuis dat is gelegen in regio Zwolle. Het brengt verschillende tijden en stijlen uit de collecties van Museum de Fundatie en de Provincie Overijssel samen, en laat daarmee nieuwe perspectieven op beide collecties zien. Kasteel het Nijenhuis is zelf al een mix van diverse stijlen en tijden. Want, alhoewel de eerste vermelding van het kasteel uit 1382 dateert, zie je daar bijna niets meer van. De torens werden later aangebouwd, de entree stamt uit de 17de eeuw en de kamers werden telkens opnieuw ingericht door verschillende bewoners en gebruikers. Het verstrijken van de tijd is dan ook haast een tastbaar iets in deze bijzondere 'havezate'.

Verzamelde verzamelingen door tijd versmolten als diverse collecties van duizenden objecten

Michael Tedja, The Color Guide Series 2-49, 2019-2020, oliekrijt en acrylverf op papier, 65 x 45 cm, collectie Museum de Fundatie Zwolle en Heino / Wijhe (schenking van de kunstenaar)
Michael Tedja, The Color Guide Series 2-49, 2019-2020, oliekrijt en acrylverf op papier, 65 x 45 cm, collectie Museum de Fundatie Zwolle en Heino / Wijhe (schenking van de kunstenaar)

De basis voor de collectie van Museum de Fundatie is gelegd door verzamelaar Dirk Hannema (1895-1984). Zijn collectie versmolt in de loop van de tijd met andere verzamelingen, zoals die van het echtpaar De Graaff-Bachiene, kunstenaar Paul Citroen, acteur Henk van Ulsen en longarts Willem Hogervorst. Door de jaren heen is de collectie ook aangevuld met de nodige aanwinsten. De collectie van Museum de Fundatie omvat kunst en vormgeving van de late middeleeuwen tot nu, evenals fotografie. Sinds 1993 beheert Museum de Fundatie ook de collectie moderne en hedendaagse kunst van de provincie Overijssel. Samen omvatten de collecties ongeveer 15.500 objecten.

Collectie als levend organisme met objecten, verhalen en ideeën van makers

Net als het gebouw, is ook de collectie van Museum de Fundatie altijd onderhevig aan verandering; een kunstcollectie is een levend organisme, zij moet in beweging blijven om een afspiegeling van de tijd te blijven. Verleden, heden en toekomst komen samen in een collectie: in de objecten, verhalen en ideeën van alle makers die in de collectie vertegenwoordigd zijn.

In deze presentatie van de Fundatie Collectie worden  tijden en stijlen gemixt. De focus ligt hierbij op tal van werken uit de collectie van de Provincie Overijssel, die door Museum de Fundatie wordt beheerd.

Vier markante persoonlijkheden in het Nijenhuis vormen een leidraad naar de collecties

Aan de hand van vier historische figuren, te weten; Eleonora Bentinck, Hermine Hannema, Dirk Hannema en Paul Citroen, worden in een aantal kamers verhalen vertelt. Deze gaan over de geschiedenis van het Nijenhuis, het begin van de Fundatie Collectie en de kunstcollectie van Provincie Overijssel. In de andere kamers staan juist tijd overstijgende thema’s centraal, zoals spiritualiteit, reizen of muziek.

Nieuwe Ecosystemen van de Fundatie Future Factory

Museum de Fundatie in Zwolle. Met 'de wolk' als een ellipsvormige expositieruimte op het dak van het gebouw. Beeld © Pedro Sluiter

Nieuwe Ecosystemen - Proto. Met ontwerper Jurgen Bey en creative chef Jasper Udink ten Cate

Ieder jaar bruist Zwolle, van 26 juni t/m 30 juni, dankzij het PROTO art & design festival. Studenten van creatieve mbo- en hbo-opleidingen tonen hun afstudeerwerk in de Spoorzone en op verschillende locaties in het centrum van Zwolle. Ieder jaar nodigt PROTO ook samen met Museum de Fundatie twee 'artists-in-residence' uit, die samen met de studenten werken aan een tentoonstelling.

Wederzijdse inspiratie en het mixen van verschillende stijlen, werkwijzen en materialen vormen hierbij het uitgangspunt. Dit jaar zijn Creative Chef Jasper Udink ten Cate en ontwerper Jurgen Bey te gast bij PROTO.

PROTO - Kasteel het Nijenhuis. Beeld © Proto Zwolle
PROTO - Kasteel het Nijenhuis. Beeld © Proto Zwolle

'Nieuwe Ecosystemen' is onderdeel van de Fundatie Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie. Multidisciplinaire makers gaan hier op zoek naar de 'hartslag van de tijd'. Welke thema's bepalen de toekomst?

De tentoonstelling is te zien van 29 juni t/m 3 november in Kasteel het Nijenhuis

De tentoonstelling met werk van Jasper, Jurgen en van een aantal studenten, is te zien in de Tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis, de buitenlocatie van Museum de Fundatie. Het kasteel is een van de best bewaarde havezaten van Overijssel. Het is gelegen tussen de landerijen en omgeven door een slotgracht en beeldentuin. Vroeger vormde een havezate, een riddermatig goed, een ecosysteem op zich. De tuin diende niet alleen als park, maar ook als moes- en bloementuin.

De mensen die er woonden vormden met elkaar een minimaatschappij, met de kasteelheer en kasteelvrouw aan het hoofd. Vandaag de dag zijn die oude patronen doorbroken.

Jasper en Jurgen onderzoeken samen met de studenten hoe je met verschillende ingrediënten een nieuw, op zichzelf staand, ecosysteem in het leven kunt roepen. Juist op zo'n historische plek. Het resultaat is te zien in de Tuinzaal en tuin van het kasteel. Als bezoeker kun je eten, kunst, muziek, design en natuur verwachten – in een grote snelkookpan!

Zomerdiner NIEUWE ECOSYSTEMEN

Op zaterdagavond 29 juni vindt tijdens het PROTO festival een bijzonder vier gangen walking dinner plaats. Dit wordt georganiseerd in de Spoorzone Zwolle.

Wandel langs, en geniet van vier gerechten die een link hebben met het thema 'Nieuwe Ecosystemen'. Creative Chef Jasper Udink ten Cate presenteert met ontwerper Jurgen Bey en de studenten van ArtEZ University of the Arts een 'onvergetelijke' avond.

Tijdens elk gerecht worden gasten onderdeel van een kunstwerk, een korte lezing, een 'augmented reality' ervaring of een concert. Aansluitend speelt het soulvolle & funky 'Kitchen Collective' nog een set met heerlijke zomermuziek.

Met speciale dank aan: Artez Hogeschool/CIBAP, PROTO Festival, Creative Chef Studio, Studio Makkink & Bey en PROEF OOST.