We kunnen er met zijn allen echt heel wat van als het om feesten gaat. Ondanks dat het gezellig houden toch heel wat moeite schijnt te kosten. Dat is ontzettend jammer, en doet ook vaak de vraag rijzen waarom het schrijnende gedrag zo blijft aanhouden.

Een goed gesprek en het vermogen om niet te willen blijven kwetsen, zou toch afdoende moeten zijn om vooral de gezelligheid de doen zegevieren. Gezelligheid voor iedereen welteverstaan! Ondanks alle vervelende bijkomstigheden houdt het feesten niet op, en dat is natuurlijk maar goed ook.

Wat minder nodig en vooral opvallend is, heeft te maken met het feit dat er tot onze stomme verbazing, jaarlijks steeds meer feestdagen bij komen. Dat zijn zeker niet altijd echte feest of gedenkdagen. Maar dagen die als extra in het leven zijn geroepen om iets te vieren, te gedenken of in het zonnetje te zetten.

Goed idee dat wel, want er zijn zeker een aantal zaken die dat absoluut verdienen. Maar wat we nu echter zien, is dat het eigenlijk een beetje de pan uit rijst. Voor elk wissewasje moet er iets gevierd worden. En dat is toch best heel erg vreemd.

Waarom heeft de mens plots toch zo een drang om voor ieder afzonderlijk belang een speciale dag in te lijven. Wat ook nog eens ontzettend groots wordt uitgespeeld op de emoties van de hebberige mens. Men moet niet meer, maar wil door het grof groeiende aanbod steeds meer.

Zoveel meer dat men vaak niet eens meer weet wat het doel ook alweer was waar het voor diende. Met deze frequentie van het onbenullige koopgedrag mag menigeen zich weleens flink achter de oren krabben.

Hoe kan een duurzamere economie op deze manier dan überhaupt eigenlijk een kans van slagen hebben. Als het niet eens op micro niveau gehandhaafd kan worden. En hoe moet het dan wel niet op macro niveau?… Het zou jammer zijn als er weer allerhande oplossingen komen die dan weer bol staan van de restricties.

Deze zullen dan uiteindelijk ook wel weer gaan zorgen voor irritaties, en vroeg of laat gewoon aan het laarsje worden gelapt. Zo rond het einde van een jaar en de komst van alle feestdagen, barst de pret van dit gegeven weer volledig los.

Een cadeautje mag best, is ook leuk om te krijgen of te geven, en kan ook zeker met mate net zo leuk zijn. Duurzaamheid begint namelijk niet ergens in de buitenwereld. Maar hoort in de eigen binnenwereld te beginnen.

En dat hoeft ook helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het kan gewoon heel simpel met een gedegen stuk besef over wat men zelf kan bijdragen aan een betere wereld.

Een betere wereld! Tja, dat is mogelijk als een gifpijl voor de onbewuste anti verbeteraar, welke er zonder enig besef alles aan doet daar juist níet aan bij te dragen. Behalve op dat ene specifieke moment in het jaar, zo rond de feestdagen in de december periode. Dan is er plots heel veel besef van hoe het allemaal anders moet.

Ondanks dat dit niet voor iedereen hetzelfde is, zien we toch een duidelijke verandering. Wat aantoont dat er wel degelijk kennis is van hoe men liefdevoller kan zijn in alles. En hoe vriendelijker en verantwoord gedrag tentoon te spreiden. Ook het overduidelijke besef van de overvloed en rijkdom die men bezit, en de dankbaarheid daarvoor is dan opeens aan de orde.

Hoe mooi zou het zijn als hier het hele jaar door bewust blijk van gegeven zou worden… Mooi toch?! Er blijk van geven doet men echter niet alleen met woorden. Het zijn vooral de handelingen die men erbij doet.

Misschien is dit einde van het jaar wel een mooi begin om bewust bij te dragen aan een betere wereld. Een goed begin om dit als eerste goede voornemen te hebben, en de geijkte goede voornemens eens los te laten. Daar proosten we op, en kan er met z’n allen een fantastisch feest worden gevierd….

Namaste!