Minke Booij - Manager Vrouwenvoetbal KNVB

Minke Booij - Manager Vrouwenvoetbal KNVB


Vrouwenvoetbal is hot. In Europa spelen meer dan 1.2 miljoen (jonge) vrouwen amateurvoetbal en betaald voetbal. In 51 landen wordt een nationale competitie gespeeld en wel 54 landen beschikken over nationale vrouwenteams. Er zijn meer dan 7.000 vrouwelijke scheidsrechters op het voetbalveld en ruim 21.000 gekwalificeerde vrouwelijke coaches actief. Binnen de samenhang van alle UEFA ledenorganisaties, heeft gemiddeld 30% vrouwen een managementfunctie of hoger. Maar hoe populair is het vrouwenvoetbal momenteel in Nederland? Via een één-tweetje met de KNVB, ging Dag van de Vrouwen in gesprek met Minke Booij, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. De voormalig tophockeyspeelster grossiert in de titels en medailles. Beeld © KNVB - Minke Booij.

Met het Nederlands elftal won ze vier maal de Champions Trophy, drie maal de Europese titel, de Wereldtitel en na Olympisch brons in 2000 (Sydney) en Olympisch zilver in 2004 (Athene), won ze uiteindelijk ook het Olympisch goud in 2008 (Peking). Voor haar uitzonderlijke prestaties en verdiensten is ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Minke is samenwonend, heeft twee kinderen en een opmerkelijke carrièreswitch gemaakt van hockey naar het vrouwenvoetbal. Heel verfrissend!

Hoe is jouw eerste jaar tot nu toe verlopen als manager vrouwenvoetbal KNVB?

Alles wat we hier doen is teamwork en de resultaten breng je samen tot stand. Waar ik met veel plezier op terugkijk is dat het Nederlands vrouwenelftal vorig jaar (2015) voor de eerste keer heeft deelgenomen aan het Wereldkampioenschap in Canada. Ik heb de eerste twee wedstrijden in het stadion gezeten en dat was een fantastische ervaring. De vrouwen bereikten de achtste finale en dat is een mooi debuut op het hoogste niveau. Ze hebben veel aandacht gekregen van de media en de fans, dit was ook mooi om te zien. Alle media-aandacht is goed voor de positionering en zichtbaarheid van de sport wat leidt tot meer meisjes die willen voetballen bij een voetbalvereniging. 

Vanwege de prestatie op het WK is er nog een kans om deel te nemen aan de Olympische spelen in Rio. Van 2-9 maart wordt het kwalificatietoernooi gespeeld in Den Haag (Kyocera Stadion) en Rotterdam (Sparta Stadion en het Stadion Woudestein). We spelen dan voor het laatste Europese ticket op 2 maart tegen Zwitersland, op 5 maart tegen Noorwegen,  en op 9 maart tegen Zweden.  Alleen de winnaar gaat naar Rio. Na het WK hadden we de twee weken tijd om het scenario als organisator uit te werken, ik ben blij dat we groen licht kregen en we ons bij UEFA als host mochten melden. Zweden en Zwitserland hadden zich ook gemeld, maar wij hadden het geluk aan onze zijde. Door het in eigen land te organiseren, verwachten we met thuisvoordeel de kans op succes te vergroten. De organisatie van dit toernooi is gelijk een goede voorbereiding op het EK van 2017, dat we ook mogen organiseren in Nederland.

Arjan van der Laan is sinds oktober 2015 aangesteld als bondscoach. Hij heeft veel ervaring met betaald voetbal en is zeer gemotiveerd om met de OranjeLeeuwinnen aan de slag te gaan. Ik heb er vertrouwen in dat hij met het team de volgende stap kan zetten. De KNVB zet ook in op talentontwikkeling en voetbalontwikkeling. In de afgelopen zomer zijn 4 Technisch Jeugdcoördinatoren gestart om clubs te helpen op het gebied van meisjes- en vrouwenvoetbal. Dit zijn specialisten, twee vrouwen en twee mannen, die de visie van de KNVB delen met de clubs. We willen graag dat clubs het meisjesvoetbal omarmen en dat er voor ieder meisje een passende plek is, om met plezier te voetballen al naar gelang haar ambitie, niveau, leeftijd en motivatie. Tot een jaar of twaalf wordt er wat ons betreft gemengd gevoetbald, daarna moeten de clubs vooral maatwerk leveren aan meiden. Voor talenten blijft tussen de jongens spelen vaak het beste, maar als de meiden vooral voor hun plezier met vriendinnen willen voetballen, dan moet dat ook kunnen. De KNVB adviseert en faciliteert waar dat nodig is.

Wat is voor jou de meest memorabele ervaring tot nu toe in het vrouwenvoetbal? 

Er zijn intussen veel ervaringen die ik koester, maar dan kom ik toch weer terug op de deelname van de Oranje Leeuwinnen aan het WK. De omvang van de stadions, het grote publiek en de sportieve sfeer. Ik heb nog nooit in stadions met 50.000 fans gespeeld, echt indrukwekkend! Ook de beleving met de meiden was bijzonder, het was net zoals vroeger in de teams waar ik speelde. Je bent heel gefocust, maar er is ook ruimte voor plezier en dat is belangrijk als je zes weken van huis bent. 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit, elke dag in Zeist of trek je er dagelijks op uit?

Dat is verschillend, ik ben vaak bij de KNVB aan het werk met mijn team en ook betrokken bij andere afdelingen. Dit gaat dan onder meer over ontwikkeling en uitvoering van het technisch beleid voor onze OranjeLeeuwinnen. Ik ben ook veel buiten de deur voor gesprekken met de clubs, de politiek, NOC*NSF, UEFA en FIFA. Het is echt een managementfunctie met verbindende taken. Ik heb een studie bij de HES in communicatie en pr afgerond en dat komt in dit werk heel goed van pas. Het is absoluut een uitdagende functie en ik zie veel potentie in het vrouwenvoetbal, het is gaaf daar een bijdrage aan te mogen leveren.

Wat zou je willen veranderen aan het voetbal, en hoe ga je dat voor elkaar krijgen?

Wat  mij vooral heeft verbaasd is de heftige mening die sommige mensen hebben over vrouwenvoetbal en de eeuwige vergelijking met het mannenvoetbal.

Ik vind het vooral belangrijk dat we meer meisjes en vrouwen enthousiast maken voor en betrekken in voetbal, in welke hoedanigheid dan ook; als speler, fan, trainer, bestuurder, scheidsrechter, vrijwilliger, etc.

En zoals eerder gezegd passend bij de ambitie, motivatie, leeftijd en niveau. We zien dat dit steeds beter gaat, maar er zijn nog wel stappen te maken in bewustwording bij de clubs. Voetbalclubs kunnen daarin zelf een sleutelrol vervullen, omdat ze midden in de maatschappij staan. Door meer vrouwelijke leden zal het verenigingsleven groeien, bereik je nieuwe doelgroepen en dat kan ook weer leiden tot extra inkomsten.

Wat zijn belangrijke eigenschappen van een vrouwelijke voetballer in de eredivisie?

Natuurlijk moet je als (top)sporter en dus ook als speelster in de Eredivisie Vrouwen  een bepaalde mate van talent hebben. Dit begint bij het geloven in je eigen kunnen en wilskracht tonen. Het is belangrijk dat je technisch, tactisch, fysiek en mentaal het beste uit jezelf haalt en dat jezelf afvraagt; wat en wie heb ik daarvoor nodig? Je moet ook kritisch zijn naar jezelf en in de spiegel kijken, wat kan beter en wat heb ik daarvoor nog te doen? Op dit hoge niveau moet je ook keuzes durven maken en accepteren dat je vaak eerst moet investeren voor je resultaten gaat zien. Topfit zijn en altijd je best doen is een primaire voorwaarde, dit straal je dan ook uit en geeft overwicht ten opzichte van bijvoorbeeld je tegenspeler. Hoe dan ook, het begint bij jezelf en succes komt niet aanwaaien. 

Wie zou je graag in de voetbalsport willen ontmoeten en waarom?

Dat is het vrouwenelftal van de VS. Ze zijn het beste team van de wereld en het lijkt mij heel inspirerend om hen te ontmoeten. Vooral om van hen te kunnen leren, niet alleen ten aanzien van het spel, de individuele kwaliteiten en het teamverband. Ook zou ik willen weten hoe deze vrouwen hun inkomsten genereren en zichzelf en het team als sterk merk hebben weten te positioneren.

Kun je iets vertellen over het sponsorbeleid rondom het vrouwenvoetbal? 

ING heeft al een lange relatie met de KNVB als sponsor. Niet alleen als hoofdsponsor en shirtsponsor van het Nederlands elftal, maar ING draagt ook structureel bij aan het amateurvoetbal in de breedte. Het Nederlands vrouwenelftal lift mee op deze sponsorrelatie en dat geeft zekerheid. Ook is de ING betrokken bij het stimuleren van meisjesvoetbal en dat waarderen we zeer. Een van de andere sponsoren is Nike, die als kledingsponsor ook al lang betrokken is bij de KNVB. Het zou tevens mooi zijn voor het vrouwenvoetbal en de Eredivisie Vrouwen, om daarbij met één of meerdere eigen sponsoren aan de gang te kunnen gaan. Door met een partner gezamenlijk op te trekken en van elkaars kracht gebruik te maken, kunnen we het vrouwenvoetbal sterker positioneren. Je kunt dan tevens met die partner(s) een duurzame relatie opbouwen. Dit is belangrijk voor de identiteit van het vrouwenvoetbal. 

Waarom is juist het vrouwenvoetbal sociaal en maatschappelijk gezien zo belangrijk? 

In Nederland is voetbal overal vertegenwoordigd en worden er wekelijks zo’n 30.000 wedstrijden gespeeld, wat de sport ontzettend laagdrempelig maakt. 

Er zijn bijna één en een kwart miljoen leden in het amateurvoetbal, waarvan er ongeveer 150.000 leden vrouwelijk zijn. De toename van meisjes en (jonge) vrouwen is met ruim 6% gegroeid in vergelijking tot een algemene groei van 1%. Vrouwenvoetbal zit in de lift, het neemt toe in populariteit en voorziet duidelijk in een behoefte. Sport en dus ook voetbal draagt bij aan de gezondheid. Het is een teamsport, waarin je moet samenwerken en op elkaar moet kunnen vertrouwen. En ook met elkaar communiceren en doelen stellen, net zo als in het dagelijks leven. Maar bovenal geeft het voetbal plezier en is de investering laagdrempelig om mee te kunnen doen.

Wat kunnen ouders doen als hun dochter op heel jonge leeftijd wil voetballen?

Het vrouwenvoetbal is populair onder de meisjes met rolmodellen zoals Vivianne Miedema, Lieke Martens, of Danielle van de Donk. Je kunt het beste contact opnemen met de lokale club en informeren naar de mogelijkheden. Gemengd voetbal spelen tot 12 jaar is niet vreemd, maar juist leuk en op school gymmen ze tot die leeftijd ook gewoon samen. Door samen te voetballen met jonge jongens leren ze nog sneller het spel te beheersen. Na 12 jaar kan er natuurlijk ook voor gekozen worden om alleen met meisjes te voetballen. Vanuit de KNVB organiseren we soms evenementen ter kennismaking, waardoor de drempel nog meer wordt verlaagd om lid te worden van een vereniging.

Zo hebben we bijvoorbeeld eind vorig jaar een leuk voetbalfestival georganiseerd voor moeders en hun dochters in Volendam. Na dit festival konden ze een wedstrijd bijwonen van de OranjeLeeuwinnen in het stadion. Dit schept gelijk een band en de moeders met dochters bleken enthousiaste toeschouwers te zijn.

In maart is de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio, Hoe gaan we dit winnen?

Vooral met zoveel mogelijk supporters naar het stadion komen en als twaalfde man achter Oranje gaan staan! Kaarten zijn er al vanaf € 6 euro en iedereen is welkom. De sfeer is altijd goed en het is ook een leuk uitje voor het hele gezin. 

Laten we ‘koffiedik kijken’, wat heb je over 5 jaar tijd bereikt voor het vrouwenvoetbal?

In de breedte hoop ik dat nog meer meisjes en vrouwen voetballen, dit ook langer blijven doen en altijd met plezier zullen beleven. Ik zou graag willen dat de clubs dit als een kans zien en net zoveel energie investeren in meisjes als in jongens. Voor de Eredivisie Vrouwen zou het mooi zijn als we een solide basis hebben bereikt, zodat er structureel ruimte is voor professionalisering en talentontwikkeling van spelers.