Film Almanak - Vrouwen om van te Houden & Interview

Een bijzondere collectie van vier korte films over vrouwen in uiteenlopende omstandigheden!

Almanak, Vrouwen om van te houden is een boeiende collectie van vier korte films. Er wordt diep ingegaan op de veelzijdige ervaringen van vrouwen vanuit hun verschillende achtergronden en omstandigheden. In 'Last Bus' vecht een aantal vrouwen voor hun leven. Gevangen in een bus, tijdens een militaire staatsgreep in Zuid-Amerika, worden de gegijzelden gedwongen om hun innerlijke demonen onder ogen te zien. Ze worstelen met angst, wanhoop en tegenstrijdige ideologieën. In 'Burden' ontmoeten we twee vrouwen die vanuit het Oostblok naar Nederland zijn gekomen. Terwijl de ene alles doet voor haar carrière en bang is zich te binden in een relatie, leidt de ander een huiselijk bestaan, maar is geïsoleerd door de taalbarrière. Als de oorlog begint, komen de vrouwen nader tot elkaar. In 'Vogels' weet alleenstaande moeder Nina zich niet goed meer te verhouden tot haar volwassen wordende dochter Simone. 'The Knock on the Door' gaat over twee vrouwen die samen een gezin willen beginnen. Dit brengt bij één van hen onverwachte emoties naar boven die te maken hebben met ervaringen uit haar verleden.


Interview met regisseur Stephan Brenninkmeijer

Geboren in 1964 op Kasteel Doorwerth, studeerde af op de Nederlandse Filmacademie in 1992 met zijn korte film 'Rerun'. Begon direct als hoofd editor aan de veelvoudig bekroonde AVRO serie: 'Pleidooi'. Regisseerde veel series voor IDtv zoals '12 Steden, 13 ongelukken', 'Voor hete vuren' en '’t Zal je gebeuren'. In 2000 regisseerde hij naast de bekroonde serie 'Westenwind' ook de Telefilm 'De Stilte van het naderen' (EO) die in Amerika de 'ICVM Golden
Crown Award' ontving. In 2001 startte hij zijn bedrijf BrennFilm en maakte hij in 2002 de bioscoopfilm 'Swingers'. In 2011 volgde de neo noir thriller 'Caged'. In 2013 won de 'Entertainment Experience' een Internationale Emmy-award, waarbij zijn film 'Lotgenoten' een belangrijk onderdeel was. Sinds 2014 maakt hij korte films om nieuw talent te steunen.

Wat heeft je het meest geraakt tijdens het draaien van de film?

Almanak bestaat uit meerdere korte films, dus bij elk van die korte films spelen andere motivaties en andere herinneringen. "The knock on the door" is wel de meest persoonlijke van die films. Ikzelf ben ooit gevraagd door een goede vriendin, om donorvader te worden en zodoende haar kinderwens in vervulling te laten gaan. Dat is een besluit dat natuurlijk niet over één nacht ijs genomen is. De overwegingen die ik toen had, hebben we in de film meegenomen en om die scènes dan te regisseren is natuurlijk een heel persoonlijke ervaring.

Wat wil je met deze film bereiken?

Ik was in mijn jeugd en latere pubertijd vaak die jongen die door de meisjes "als broer", als maatje en als klankbord werd gezien. Dit heeft me gevormd en een ander inzicht gegeven. De roep om vrouwen gelijke kansen te geven, wordt soms overstemd door het volume van activisme. Niet iedereen is het er mee eens dat traditionele en biologische verschillen worden uitgegumd. Daarom voel ik me juist op mijn plek om te laten zien dat ook een man, met al zijn mannendingen, de vrouw in verhalen en films een gelijkwaardig karakter kan geven, maar met het omarmen van de verschillen. Ik wil de vrouw verheffen zonder daarmee de man te degraderen. Ik wil juist in deze tijd een alternatief antwoord geven op een actueel maatschappelijk probleem.

Wat heb je er zelf van geleerd?

In elk verhaal dat ik verfilm, loop ik tegen eigen (voor)oordelen op die ik soms moet bijstellen. Hoewel dat niet altijd makkelijk is, vind ik het mijn taak als regisseur en verhalenverteller, om open te staan voor verandering. Ook in eigen inzichten. En kunst moet schuren. David Bowie zei het ooit erg goed: "Als je je veilig voelt in het gebied waarin je werkt, werk je niet in het juiste gebied. Ga altijd een beetje verder het water in, dan waar je nog denkt veilig te zijn."

Filmcast : Daria Zueva, Tanya Shpadi, Nienke Brinkhuis, Faye Bezemer

Regisseur : Stephan Brenninkmeijer

Scenario : o.a. Anna Elenkina, Stuart White, Dick van den Heuvel

Genre : drama

Duur : 72 min.

Datum : 07-03-2024