Van Gogh in dahlia’s op het Museumplein

Op 28 en 29 juli werd het Amsterdamse Museumplein fraai opgesierd met een huizenhoog Van Gogh tableau, gemaakt van 50.000 duizend dahlia’s in verschillende kleuren. De opbouw was al een bezienswaardigheid, maar het eindresultaat van het zelfportret was glorierijk. Het is een blijvende herinnering aan deze wereldberoemde kunstenaar, die 125 jaar geleden is komen te ontvallen. De initiatiefnemer en uitvoerder van dit project is het Bloemencorso Zundert,  dat binnen de gelijknamige gemeente haar bijzondere bloemcreaties in competitieverband laat zien. 


Grootste bloemencorso ter wereld is cultureel erfgoed


Het is de grootste bloemencorso ter wereld en het is de eerste Nederlandse traditie dat geregistreerd is op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. De officiële presentatie werd verzorgd op een mooie dag met een lichte zomerbries door Laurens Ivens, de wethouder van Amsterdam, Janine Fluyt, hoofd communicatie van het Van Gogh Museum in Amsterdam, Frank van den Eijnden, voorzitter Van Gogh Europe en door de burgemeester van Zundert Leny Poppe-de Looff. Ook bleek 'Vincent' van de partij!

Het geheim van bloemencorso Zundert

Het corso bestaat al sinds 1936 en  is een echte traditie dat al vanaf de kindertijd met de paplepel wordt ingegoten. Al vanaf de geboorte krijgen kinderen in Zundert een tikhamertje met hun naam er op. En zodra ze kunnen lopen, worden de kinderen betrokken in het creatieve proces van de buurtschappen die 't jaarlijkse corso mogelijk maken. Voor ieder kind is dat natuurlijk leuk en met een aanstekelijke blijdschap in een wereld van dahlia’s. Van Gogh was ook gek op bloemen!

leny poppe-de looff dagvandevrouwen.nl
Leny Poppe-de Looff met 'Vincent van Gogh' in gesprek

De buurtschappen bestaan uit de meest uiteenlopende ondernemers en particulieren, die het bloemencorso op geheel vrijwillige basis tot stand brengen. Vanuit de gelijknamige stichting ontvangen de buurtschappen een startgeld, waarvan de uitgaven ook weer moeten terugkomen via de kaartverkoop. De buurtschappen moeten echter alles zelfstandig realiseren, zoals het pachten van gronden, beplanten van de dahlia’s, het ontwerpen en maken van de huizenhoge creaties enz.

De jongeren die hierin eveneens betrokken worden, doen tegelijk werkervaring op voor de ambachtelijke maakindustrie. De dadendrang is enorm, want je wordt niet zomaar het grootste corso ter wereld. En dat is gelijk het tweede geheim; een ijzersterke sociale cohesie binnen de gemeenschap van Zundert.

Foto impressie van 28 en 29 juli

Het Noord Brabantse Zundert is de geboorteplaats van Vincent van Gogh, die als schilder grote invloed heeft gehad op het expressionisme in de eerste helft van de twintigste eeuw. In zijn subjectieve werk kon hij zijn gevoel kwijt en liet zijn onderbewuste spreken op het doek, zonder de heersende wetmatigheden uit zijn tijd.

voorzitter van gogh europe frank van den eijnden bij dagvandevrouwen.nl
Frank van den Eijnden aan het woord (voorzitter Van Gogh Europe)

Hij stond op eigen wijze een stukje van zijn oor af als symbool voor zijn strijd tegen onwetendheid. Niemand wilde naar hem luisteren en hij wilde op zijn beurt ook niet gehoorzamen aan de meningen van anderen.  Hij was zijn tijd vooruit en dat kan mogelijk de reden zijn waarom zijn werk destijds nauwelijks werd verkocht.  

Bloemencorso Zundert eert Van Gogh

De komende editie van het bloemencorso met vele feestactiviteiten, zal gaan plaatsvinden op zondag 6 september in Zundert en staat volledig in het teken van deze vermaarde kunstenaar. Dit is een grote uitzondering, omdat het corso normaal gesproken niet met thema’s werkt en daardoor het creatieve proces van alle deelnemers niet beperkt. Deze gedachte staat in lijn met de zoon van Zundert, want Van Gogh wilde ook graag de vrije hand houden in zijn kunst. 

Wetenswaardigheden

Van Gogh is 37  jaar geworden en is in zijn leven wel 38 keer verhuisd. Dit wordt op 6 september in een ontwerp gevisualiseerd. Een corsowagen is maximaal 19 meter lang, 4.5 meter breed en wel 9 meter hoog! Het is opgebouwd uit metaal, tempex en sterk papier-maché. Gemiddeld worden er zo'n 400.000 dahlia's voorzien van een spijkertje en handmatig aangebracht op het ontwerp. Er doen 20 buurtschappen mee aan het corso en de dahlia's worden geplant en geoogst op het grondgebied van Zundert. Het bloemencorso heeft een wedstrijdelement met prijzen voor deelnemers. De corsowagens worden van binnen aangeduwd en leggen een route af van 5.1 kilometer door de straten. Daarbij passeren zij 2x de markt waar de hoofdtribunes staan.