Film Sages-Femmes & Interview

Een opmerkelijk realistische film over twee pas afgestudeerde verloskundigen op de kraamafdeling!

Huisgenoten Sofia en Louise zijn nieuw op de werkvloer in een geboortekliniek in Toulouse. Beiden zijn pas afgestudeerde verloskundigen, klaar om na vijf jaar opleiding hun vaardigheden in de praktijk te brengen. Hun start verloopt echter verre van soepel. Ze worden direct in het team geplaatst, waar nauwelijks tijd is voor begeleiding. De telefoon staat roodgloeiend, monitoren piepen en continue wordt er gezocht naar een vrije verloskamer om aanstaande ouders te helpen met de bevalling. De teamleider, geconfronteerd met personeelstekorten en een beperkt budget, doet haar best om alles draaiende te houden. Sofia en Louise moeten snel leren omgaan met hoge werkdruk op de kraamafdeling, maar ook met de dagelijkse realiteit van nieuw leven, moederschap en soms de dood.

Regisseur Léa Fehner brengt op subtiele wijze de kijker dichter bij de dagelijkse realiteit van het ziekenhuispersoneel. Ze betrok echte verloskundigen bij het maakproces van de film, filmde daadwerkelijke bevallingen en liet jonge acteurs van de toneelschool meelopen op de kraamafdelingen. Met minimale opsmuk en een dynamische cameravoering, geeft ze een authentiek beeld van het werk in de kliniek en de betekenis ervan voor vrouwen die moeder worden. Sages-Femmes ging in première tijdens de afgelopen editie van het filmfestival van Berlijn in de Panoramasectie, waar het de Prijs van de Oecumenische Jury won. Ook ontving het de derde prijs in de Panorama Publiekscategorie.


Interview with awarded director Léa Fehner

Léa Fehner is een Franse filmregisseuse en scenarioschrijfster. Ze is geboren in Toulouse en opgegroeid in een rondreizend theatergezelschap. Léa volgde een opleiding voor theater, film, radio en televisie aan het 'INSAS' en studeerde daarna af aan 'La Fémis' voor de opleiding scenarioschrijven. In 2009 maakte ze haar regiedebuut 'Silent Voice' waarmee ze de 'Louis Delluc Prijs' won voor Beste Eerste Film, en werd genomineerd voor Beste Eerste Speelfilm bij de 35e César Awards. In 2016 kwam haar film 'Les Ogres' uit over een bijzonder reizend gezelschap, dat mede geïnspireerd is op haar jeugd, en in 2023 kwam de film 'Woman at Sea' uit. Léa had hiervoor bijgedragen aan het scenario en het gaat over Lili, de enige vrouw aan boord van een vissersschip. Met de film Sages-Femmes brengt ze onverbloemd het wonderbaarlijke werk in beeld van een Frans geboortekliniek en het moederschap.

Filmcast : Khadija Kouyaté, Héloïse Janjaud

Regisseur : Léa Fehner

Genre : drama

Duur : 100 min.

Datum : 05-10-2023