vlnr:  Arlette van der Meulen - van Cleeff en Sylvia Karres
vlnr: Arlette van der Meulen - van Cleeff en Sylvia Karres

Gastcolumn: Sylvia Karres,  wereldkampioene hockey


Sylvia Karres, voormalig hockeyspeelster van het Nederlands hockeyteam in 2002 tot en met 2006. Met haar team won ze tweemaal een EK, zilver op de Olympische Spelen, goud op een Champions Trophy en goud op het WK waar ze topscorer was en tevens het winnende doelpunt maakte in een spannende finale. Ook bij Hockeyclub Amsterdam was ze onder meer als Captain succesvol en haalde zeven keer zilver in het Nederlands Kampioenschap en wel vijf keer goud in de Europacup. Samen met Arlette van der Meulen - van Cleeff heeft ze een stichting voor topsporters, die ondersteuning biedt in een succesvolle voortzetting van hun carrière na de sport. 

Vol trots kijken we naar de prestaties van de Oranje Hockeydames op de Olympische Spelen in Rio. Ze zijn er zichtbaar klaar voor om zichzelf te belonen voor een periode van vier jaar lang intensieve training voor hun sportprestaties. We zien ze constant in de media en volgen, delen en liken alles wat ze doen. Nu de Olympische Spelen zijn gestart, houden we ons volop bezig met alles wat zich daar afspeelt


"Vraagt iemand zich eigenlijk af, wat er gebeurt met topsporters die (net) niet in Rio terechtgekomen zijn?"


We staan nauwelijks stil bij de grote groep topsporters die vier jaar lang net zo hard hebben getraind om een olympische prestatie neer te zetten, maar nu de eindstreep net niet halen. Ok, we weten ze te benoemen als het om een bekende topsporter gaat die, geheel tegen verwachting in, ontbreekt in de Olympische ploeg. Maar weten we ook dat de waterpolo mannen nu met een deceptie thuis zitten, omdat ze zich niet gekwalificeerd hebben? En wat tophandbalster Debbie Bont doet sinds ze vorige maand uit de olympische selectie werd gezet?

Tijdens de Olympische Spelen hossen we allemaal op de tribune. Lachen en huilen als de medailles worden gewonnen of weggegeven. Maar, als een topsporter (gedwongen) afscheid neemt, zeggen we dank je wel en succes met dat wat je gaat doen. Waar sportieve successen en verliezen breed worden gedeeld, wordt een topsporter in z’n eentje geconfronteerd met de emotionele, sociale, fysieke en financiële veranderingen die dit met zich meebrengt. 

De afgelopen jaren is de intensiteit van de sport veranderd. Steeds jongere talenten besteden steeds meer uren per dag en jaren van hun leven aan het bereiken van hun doel. Dit allemaal om te kunnen voldoen aan de top tien ambitie van het Nederlandse topsportklimaat. Hierdoor hebben ze minder tijd om aandacht te besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Tophockeyster Ginella Zerbo volgde een Masterplan bij Stichting De SportMaatschappij en mocht o.a. een dagje praktijkervaring opdoen bij verslaggever Pepijn Crone van het RTL Nieuws!
Tophockeyster Ginella Zerbo volgde een Masterplan bij Stichting De SportMaatschappij en mocht o.a. een dagje praktijkervaring opdoen bij verslaggever Pepijn Crone van het RTL Nieuws!

En hebben ze niet of nauwelijks binding met de samenleving. Met alle gevolgen van dien als het sportieve doel wegvalt.

Een mooi voorbeeld hiervan is de jonge tophockeyster Ginella Zerbo (18). Zij haalde de Olympische eindstreep net niet, terwijl ze alles in dienst had gesteld van haar ambitie: naar de Spelen in Rio gaan. Een droom spatte uiteen en ineens zat ze thuis op de bank. Na een korte periode van teleurstelling besloot Ginella zelf om in beweging te komen en haar onverwachts vrije periode nuttig te gaan besteden. 

Ginella kreeg de mogelijkheid om een Masterplan te maken van haar persoonlijke vaardigheden, passies en ambitie. Ze deed praktijkervaring op bij adidas en kreeg de kans om een periode mee te lopen bij een fotoshoot van de Rode Duivels. Hier ondervond ze wat ze in huis moest hebben om ooit op de marketingafdeling van adidas te kunnen werken.

Daarnaast liep ze mee met verslaggever Pepijn Crone van het RTL Nieuws. Wat gebeurt er allemaal achter de schermen en hoe maak je een programma? Hoe fijn als je kunt zien hoe het werkt in de praktijk, vóórdat je besluit dat je deze richting op wilt in je maatschappelijke carrière?!

Ginella’s praktijkervaring gaat haar zeker helpen bij het maken van haar maatschappelijke keuzes. Daarnaast heeft ze weer zin om met opgedane energie het sportveld op te stappen. Ze staat letterlijk weer even met beide benen in de maatschappij, met het besef dat ze meer is dan alleen topsporter. Deze nuttige tijdsbesteding van de onverwachte tijd ze had, gaat haar zeker helpen om ná Rio weer op het hoogste niveau te kunnen sporten. 

Het wordt de hoogste tijd dat topsporters de schaarse tijd naast hun sport nuttig gaan besteden. Enerzijds zodat een sporter iets heeft om op terug te vallen wanneer het even minder gaat of wanneer er sprake is van een blessure. Anderzijds zodat activiteiten naast de sport relevante ervaringen worden voor een leven na de sport. 

Maar sporters kunnen dit niet alleen. En daarom kan iedereen met een sporthart de mens achter de sporter het hard nodige duwtje in de rug geven! Door de financiële drempel te verlagen en via het bieden van een scholarship het Masterplan voor sporters mogelijk te maken. Zodat ze ook aandacht besteden aan de andere kant van zichzelf, en ze erachter kunnen komen wie ze nog méér zijn. Zo gaan zij het topsportpensioen vol vertrouwen in en kan hun sportverleden als springplank gaan dienen in een nieuw leven waarin medailles geen graadmeter meer zijn.

Stichting De SportMaatschappij

Arlette van der Meulen en Sylvia Karres zijn oud-tophockeyers en oprichters van De SportMaatschappij, een stichting die actieve én gestopte topsporters helpt om het maximale uit hun carrière te halen. De stichting brengt topsporters bij elkaar om ervaring en kennis te delen en ondersteunt topsporters om binding te houden met de maatschappij door ze o.a. praktijkervaring te laten opdoen.