ek atletiek amsterdam bij dagvandevrouwen.nl

Amsterdam; de 23e Europese kampioenschappen atletiek


De Europese Kampioenschappen Atletiek 2016 komen naar Nederland en vinden plaats van 6 juli tot en met 10 juli in Amsterdam. Waar anders dan in het fameuze Olympisch Stadion, zal dit bijzondere evenement zó tot haar recht kunnen komen? Dit historische stadion zal het toneel zijn voor om en nabij 1.600 atleten uit 51 Europese, gelieerde landen.

Dit grote aantal is nog niet definitief en zal aan wijziging onderhevig kunnen zijn. Alle atleten zullen met elkaar de strijd aangaan in 46 atletiekdisciplines, voor de jacht op de medailles en een plek op het mooie erepodium. Een Aardig detail is dat de kwalificaties van het speerwerpen en discuswerpen zullen plaatsvinden op Museumplein! Ook dat belooft een mooi schouwspel te worden. We zijn dan ook heel benieuwd naar de definitieve lijst van alle deelnemers en uiteraard wie de publiekstrekkers zullen zijn. Dafne Schippers heeft in ieder geval aangekondigd om mee te doen! Het is een goede testcase in de vooravond op de Olympische spelen van Rio en natuurlijk bijzonder om voor eigen publiek een topprestatie neer te zetten. 

Waarom is het EK gegund aan Amsterdam?

Naar verwachting zullen de meeste atleten komen van landen als Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Spanje. Ook Turkije, België, Zweden en Polen zullen met een grote equipe gaan deelnemen. Nederland zal met 59 atleten eveneens goed vertegenwoordigd zijn en is uiteraard trots om dit speciale evenement te mogen organiseren in het Olympisch Stadion. Dit is best wel opmerkelijk, want volgens de richtlijnen is de minimale capaciteit 30.000 zitplaatsen voor een EK Atletiek. Het stadion komt namelijk 8.000 plaatsen te kort, maar dit wordt slim opgelost door extra tribunes te plaatsen ter hoogte van de rondingen van de sintelbaan. Probleem opgelost! Na een uitgebreide bid is er veel vertrouwen in de organisatie van Nederland als gastland. Het is tevens de eerste EK Atletiek dat in ons land zal worden georganiseerd. Het is een historische gebeurtenis, dat je eigenlijk voor geen 'goud' mag missen! Daarnaast is de halve  marathon dwars door  Amsterdam ook  leuk. 

Steeds meer vrouwen aan bod in EK Atletiek

Noemenswaardig: Op de eerste dag van de EK staan de halve finales 200 meter en 10.000 meter voor vrouwen op het programma en de dag daarna staan de medailles klaar bij het kogelstoten, de 200 meter sprint en de 100 meter horden,  ook allemaal vrouwelijke topatleten. De organisatie kwam tot de conclusie, dat de man/vrouw verhouding van de deelnemerslijst nagenoeg gelijk is. De halve marathon staat in 2016 voor het eerst op het programma van een EK Atletiek en is daarmee gelijk het onderdeel met de meeste deelnemers. Daarnaast zijn de  estafette races  vanzelfsprekend ook goed bezet.

Het avondprogramma op 8 juli is het populairst, omdat dan de halve finale en finale van de 100 meter vrouwen zal worden gelopen. Dafne Schippers is hierin favoriet.

Ludieke actie voor jonge filmmakers: de 6x6 EK Atletiek Filmcompetitie

Onlangs werd een oproep gedaan aan jonge filmmakers om mee te doen aan een ludieke actie, namelijk de 6x6 Filmcompetitie. Een initiatief dat mede mogelijk wordt gemaakt door Experis dat onderdeel is van Manpower.

 Van de inzendingen werden uiteindelijk 6 filmmakers gekozen, die met eigen teams de kans hebben gekregen om 6 Nederlandse topatleten op unieke wijze in beeld te brengen. De zes topatleten die aan de filmcompetitie hebben meegewerkt zijn Femke Pluim, Gregory Sedoc, Ranki Oberoi, Thijmen Kupers, Eelco Sintnicolaas en Jip Vastenburg.  Zie hier de videoproductie van Jip. 

Opvallende resultaten van jong talent Jip Vastenburg:

1e Europees kampioenschap junioren 5000m (2013)

1e Nederlands kampioenschap 10.000m (2014, 2015)

1e Nederlands kampioenschap 5000m (2014)

1e Nederlands kampioenschap halve marathon (2014)

4e Europees kampioenschap 10.000m (2014)


De jury van dit initiatief bestond uit de voorzitter Eddy Terstall (regisseur/filmmaker), Sabine van der Velden (marketing strateeg), Willem Held (journalist atletiek) en Stephanie Hoogenraad-Braams (directeur Experis)

Van de 6 producties, koos de jury uiteindelijk de film van Benjamin van den Brink en Katrien ter Beek over de paralympische atleet Ranki Oberoi als de beste korte documentaire. Dit oordeel van de jury telt voor 25% mee in de filmcompetitie. Het publiek kan stemmen tot en met 8 april en er zijn ook leuke prijzen te winnen, dus breng je stem uit op je favoriete atleet! experisekfilmactie.nl

interview ellen van langen bij dagvandevrouwen.nl

Interview Ellen van Langen, Olympisch kampioene 800 meter in Barcelona


In de aanloop van het veelbelovende EK Atletiek 2016, stelde Dag van de Vrouwen enkele vragen aan Ellen van Langen, die onlangs vijftig jaar is geworden. In 1992 haalde de voormalig topatlete goud op de 800 meter tijdens de Olympische spelen van Barcelona. Ze werkt al een tijd voor Global Sports Communication en is daar mede verantwoordelijk voor de organisatie van het grootste atletiektoernooi in China, de 

Diamond League Shanghai. Verder heeft ze een bestuursfunctie bij de Atletiekunie en Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016. Ellen van Langen is ook Event Ambassador van het EK Atletiek  2016 en heeft daarin een prominente rol.

Je bent net 50 jaar, wat kun je leeftijdgenoten adviseren die willen hardlopen of dat al doen?

Hardlopen is een ontzettend fijne manier om aan je conditie te werken, met je lichaam bezig te zijn en ook je hoofd leeg te maken. Het is een erg laagdrempelige sport en het kost relatief weinig tijd. Je kunt het overal doen en met alleen een paar goede hardloopschoenen en lekker zittende sportkleding ben je er al. Het enige gevaar bij hardlopen ligt in blessures. Omdat je bij het hardlopen geen hulpmiddel hebt, vangt je lichaam alle ‘klappen’ op, en dit betekent dat het belangrijk is een goede opbouw te doen. Het is niet verstandig zonder enige training te lang te gaan hardlopen, of te snel op te bouwen. Helemaal als je geen twintig meer bent is een goede opbouw belangrijk, het lijf moet wennen aan de belasting en het protesteert soms wat sneller. Dus hoe lekker het ook gaat, als je wilt dat dit zo blijft, dan moet je jezelf toch af en toe inhouden. Dit zeg ik wel zo, maar  ik vind  het  zelf nog steeds  moeilijk om  te doen.

Het mooie aan hardlopen is dat het niet uitmaakt hoe rustig de opbouw is, want je zult altijd snel progressie zien en dat maakt het natuurlijk weer veel leuker. Schaam je nooit om tussendoor te wandelen. Dat doe ik zelf ook, om af en toe de belasting van m’n pezen en spieren af te halen. En door te gaan werken met blokjes hardlopen en tussentijds wandelen, ga je veel sneller vooruit dan wanneer je in één keer een heel eind wil lopen. Er zijn veel apps en ook starters programma’s te vinden, en er is tevens het 'start-to-run initiatief'. Dit vindt twee keer per jaar plaats op diverse plekken in Nederland. Bij dit initiatief krijg je ook nog begeleiding.

Hoe belangrijk zijn hardloopschoenen?

Hardloopschoenen zijn het belangrijkste van je outfit. Uiteraard is het ook fijn om goede hardloopkleding te dragen, maar je schoenen vangen de meeste klappen op en verkeerde schoenen kunnen tot blessures leiden. Het is altijd goed om naar een gespecialiseerde hardloopzaak te gaan. Bijna al deze zaken hebben wel een stukje hardloopbaan, waarop ze jouw looppatroon kunnen analyseren en mede op basis daarvan een goede schoen kunnen adviseren. Dat is zeker geen overbodige luxe. En denk nooit dat je niet hard genoeg loopt, of nog niet serieus genoeg bezig bent om dat te doen, want goede schoenen maken echt het verschil.

Wat zijn de kansen voor Jip Vastenburg om zich internationaal te kunnen ontwikkelen?

Jip is een geweldig talent die door haar prestaties heeft laten zien bij de Europese top te horen. Dus hopelijk is ze snel genoeg hersteld, om onder meer bij de FBK Games in Hengelo en daarna het EK in Amsterdam een medaille te winnen. Als ze fit is, dan heeft ze absoluut een goede kans.

Zal Sifan Hassan blij gaan verrassen met goud op de Olympische spelen in Rio?

Dat hopen we natuurlijk allemaal. Vorig jaar haalde ze brons bij het WK outdoor en in maart dit jaar werd ze wereldkampioene indoor. Dus uiteraard is zij één van de grootste kanshebsters. Maar de concurrentie is heel sterk, dus spannend zal het zeker zijn. Ik hoop in ieder geval na Rio, niet meer de laatste medaillewinnares uit de atletiek op de Olympische Spelen te zijn.

Tijdens het EK ga je meedoen aan de Brooks 10K Champions Run, waar ligt jouw eindtijd?

Ik ben echt superblij dat ik nu weer kan hardlopen na geopereerd te zijn aan m’n achillespees, maar eigenlijk ben ik nog steeds in de opbouwfase. Dus eerlijk gezegd heb ik geen eindtijd in gedachten, wil ik gewoon lekker lopen. En het lijkt me heel bijzonder, om zo dwars door Amsterdam tijdens het EK atletiek de 10 kilometer af te leggen. Hopelijk krijgt iedereen die dit leest inspiratie om actief mee te doen en ook naar de prestaties van de Nederlandse atleten te komen kijken op het EK atletiek van 6 tot en met 10 juli.