U wilt meer vrouwelijke wetenschappers... pardon?

U wilt meer vrouwelijke wetenschappers... pardon?


Volgens de uitgave 'Monitor Vrouwelijke Hoogleraren' (5e editie), is het percentage nog steeds ver onder de maat. De vrouwelijke wetenschappers en bestuurders aan universiteiten, universitair medische centra en in wetenschappelijke organisaties blijken voortdurend ondervertegenwoordigd te zijn. Dit moet een doorn in het oog zijn van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, die deze Monitor publicaties verzorgt. Nog minder dan 18 procent is vrouw, en dat terwijl er meer dan voldoende capaciteit is voor het opvolgen van vertrekkende collega's in de toekomst. Wat  is wijsheid?  Haast u langzaam..? Als dit tempo zo  door blijft gaan, dan is een gelijkwaardige verdeling van mannen en vrouwen in de wetenschap pas over zo'n 40 jaar  in zicht.... in zicht, dan wil nog niet zeggen bereikt!

Minister Jet Bussemaker is daar heel duidelijk over en wil er alles aan doen om dit proces te versnellen. Maar is een 'copy-paste' van de wet bestuur en toezicht nu ook werkbaar voor de semipublieke sector als het gaat om dit doel te bespoedigen? En een vrouwenquotum is en blijft een impopulaire maatregel in Nederland, ook al blijkt dit in landen als Duitsland nu toch iets meer zoden aan  de dijk te zetten. Tja, timing is  everything, want de minister heeft haar handen vol om geleerde lessen in herbenoemingen bij de UvA mee te nemen in de pas goedgekeurde wet versterking bestuurskracht. Daarbij dient ze iedereen op één lijn te krijgen voor de nieuwe ontwikkeling van de medezeggenschap en ook voor kwaliteitsborging van het bestuur.

Diversiteit met meer vrouwen is noodzaak...

De grote vraag is waarom universiteiten en gelieerde organisaties toch zo'n moeite lijken te hebben om meer vrouwen aan te stellen. Het is te kort door de bocht om te denken dat mannen dit niet zouden willen. Je kunt hierin niet gaan generaliseren door voorstanders en tegenstanders over één kam te scheren. Een feit is wel dat universiteiten en aanhangende instellingen zichzelf belangrijke kansen ontnemen door dezelfde koers te blijven varen. Want uit een vaak genoemd onderzoek 'diversity matters' van adviesbureau McKinsey, blijkt dat organisaties die diversiteit omarmen en daarmee ook gelijkwaardigheid in gender, veel beter presteren dan de organisaties die dat niet doen.

In de wetenschap kan dit bij onderzoek voor een betere kwaliteit zorgen, waarin er meer ruimte is voor creativiteit en variatie in  zienswijze. Dit kan namelijk de omstandigheden voor innovatieve ontdekkingen vergroten. Ook in financieel opzicht blijkt dit tot betere resultaten te leiden, en dat zou de wetenschappelijke educatieve sector  toch wel als muziek in de oren moeten klinken. Zeker in tijden van economische instabiliteit.


"Vrouwelijke studenten moeten zich kunnen identificeren met vrouwen op topposities, China is daarin voorbeeldgevend op universiteiten"


Er is nog een reden waarom het belangrijk is om meer vrouwelijke wetenschappers en ook bestuurders aan te stellen op topposities, namelijk vanwege de kracht van een rolmodel. Vrouwelijke studenten moeten zich ook kunnen identificeren met vrouwen op topposities, want dit geeft hen vertrouwen in kansen en mogelijkheden en dat is goed voor de motivatie en het leveren van hoge prestaties. In China hebben ze dit goed begrepen want volgens de Shanghai index heeft de top 10 van universiteiten tenminste 30% vrouwen op de hoogste posten staan. Is het toeval dat steeds meer bedrijven hun research en development verplaatsen naar Azië? Het is bekend dat de studenten daar veruit de beste cijfers halen. Voor Nederland is het dus van belang om tijdig te schakelen, want op de ranking van landen met een hoge kenniseconomie staat we er niet al te best voor. Dat kunnen incidentele top innovaties helaas niet helemaal goed maken. Het moet structureel zijn, dan pas kun je als klein land wedijveren met landen die meer slagkracht hebben. En dat begint bij diversiteit en meer gelijkwaardigheid van gender in alle rangen en standen binnen de wetenschap, waaronder zeer zeker ook op de topposities.

Wat moet er veranderen in de wetenschap?

Doordat vrouwelijke wetenschappers en bestuurders op universiteiten verreweg in de minderheid zijn, is het lastig om de bestaande op mannen gebaseerde cultuur  te veranderen. Maar het is wel van groot belang dat dit snel gaat gebeuren, want de denk- en werkwijze kan te eenzijdig zijn met nadelige gevolgen voor onder andere vrouwen. Een voorbeeld is dat bij onderzoek meestal de fysiologie van een man het uitgangspunt is, en dat mede daardoor een diagnose kan worden gemist die voor vrouwen relevant zou kunnen zijn. Pas recent is gebleken dat vrouwen zo'n 60% meer kans hebben op bijwerkingen van medicijnen dan mannen. En bij hart en vaatziekten tonen vrouwen ook andere symptomen dan mannen. Er is dus tientallen jaren sprake geweest van de kans op, of daadwerkelijk verkeerde diagnoses. Vrouwenorganisatie Women Inc heeft dit op de kaart gezet en minister Schippers heeft het gelijk een hoge prioriteit gegeven voor nader onderzoek.

Een ander punt van discussie is seksisme en de vele vooroordelen die vrouwen ervaren op hun werk. Of dit nu bewust of onbewust gebeurt, expliciet of impliciet, het blijft hinderlijk en maakt vrouwen gedemotiveerd in hun vak als wetenschapper of bestuurder. Het zou helemaal niet moeten uitmaken of je man of vrouw bent, maar laat de prestaties voor zich spreken en zorg ook voor gelijke beloning, erkenning en waardering.

Mary Jackson - wiskundige en luchtvaarttechnicus

Mary Jackson - wiskundige en luchtvaarttechnicus


Mary Jackson was wiskundige en luchtvaarttechnicus bij het National Advisory Committee for Aeronautics - NACA, dat in 1958 werd opgevolgd door National Aeronautics and Space Administration - NASA. Daar was ze de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse ingenieur. Ze analyseerde data van experimenten met windtunnels en vliegtuigen in de Subsonic-Transonic Aerodynamics Division in Langley. Na 34 jaar gewerkt te hebben als wetenschapper werd ze Federal Women's Program Manager van de 'Equal Opportunity Programs' en 'Affirmative Action' Program Manager. Jackson had hiermee invloed op de professionele loopbanen van vrouwen in wetenschappelijke werktuigbouwkunde en wiskunde binnen NASA. Ze bleef tot haar pensioen in 1985 voor NASA werken.

Het is de vraag hoeveel mannelijke wetenschappers wel beseffen, dat hun successen in onderzoek mede of zelfs volledig mogelijk zijn gemaakt door tal van vrouwelijke grondleggers. Hieronder zijn enkele voorbeelden van vrouwen die met hun uitvindingen baanbrekend werk hebben verricht. Dit zijn technologische uitvindingen die niet meer weg te denken zijn in ons dagelijks leven:

Grace Hopper, computer- en softwareprogrammeur, bouwde samen met Howard Aiken in 1944 de eerste moderne computer (gewicht 5 ton). Ze was ook een van de ontwikkelaars van de programmeertaal COBOL, dat nog steeds wordt gebruikt in (legacy) systemen.

Shirley Jackson, de eerste zwarte vrouw die een doctoraat behaalde aan de MIT. Haar natuurkundig onderzoek maakte de uitvinding mogelijk van onder andere de druktoetstelefoon, de fax, de zonnecel en de glasvezelkabel.

Hedy Lamarr, actrice! en ook uitvinder. Ze  bedacht een methode om torpedo's radiografisch te besturen tijdens de 2e wereldoorlog. Deze uitvinding stond aan de basis van allerlei draadloze technologie, zoals gps, umts, bluetooth en wifi.

Ada (Byron) Lovelace, wiskundige, schreef in de 1e helft van de 19e eeuw het eerste computeralgoritme. Een uitvinding dat nu ook voor supercomputers wordt toegepast in complexe berekeningen.

Computeralgoritmes worden voor talloze toepassingen ingezet, zoals voor de luchtvaart, de ruimtevaart, werktuigbouw enzovoort. In de nabije toekomst komt er een lerend algoritme, die wellicht de volgende generatie medicijnen nog sneller en nauwkeuriger gaat ontwikkelen. Hierdoor kunnen risico's op bijwerkingen worden gereduceerd en zal het ook goedkoper worden.

Athena's Angels stellen seksisme aan de kaak

Athena's Angels stellen seksisme aan de kaak

Vier vrouwelijke hoogleraren hebben zich verenigd onder de toepasselijke naam Athena’s Angels, om op te komen voor belangen van vrouwen in de wetenschap. De missie is vrouwen en mannen daadwerkelijk gelijke kansen te bieden op een loopbaan in de wetenschap. Deze vrouwen publiceren interessante artikelen van derden op hun website,  die concreet aantonen dat de positie van veel vrouwen in de wetenschap niet voldoende wordt gewaardeerd en erkend. Dit gaat zo ver dat er sprake is van seksisme en discriminatie.

De angels zijn ook zelf betrokken in ludieke acties. Een mooi voorbeeld is de presentatie van 99 portretten van vrouwelijke hoogleraren, in de Senaatskamer van het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Normaal gesproken hangen hier 117 portretten van mannen en 1 portret van een bekende vrouw. Deze universiteit heeft overigens de hoogste score in gendergelijkheid voor docenten. Dit is ongeveer 6% hoger dan het gemiddelde van 17%. Met deze actie vragen de Angels aandacht voor een wenselijke, meer inclusieve beeldvorming van de wetenschap met daarin ruimte voor mannen én vrouwen.

De Angels verzamelen ook concrete voorbeelden van situaties, waarin vrouwen minder gewaardeerd worden en zich niet welkom voelen in de wetenschap. Zie hier  enkele ingezonden ervaringen van de vele Angel alerts die je kunt vinden op de website.

Opmerkelijke ervaringen van vrouwen in de praktijk


Ambities
Ik heb twee kinderen, waaronder een baby van 18 maanden. Mijn man is fulltime thuis bij de kinderen. Toen er een nieuwe wetenschappelijk directeur moest komen en ik hier serieus over wilde nadenken, werd ik als mogelijke kandidaat aan de kant gezet. Bij navraag geven mijn collega’s aan dat dit geen serieuze optie voor mij kan zijn als ik een baby heb.

Kun je dat écht?
Als promovendus op een internationaal congres zat ik met een mannelijke collega-AIO aan tafel bij enkele mannelijke collega’s.

Mijn collega en ik wisselden ervaringen uit over ons veldwerk in verre oorden waarop een van de oudere tafelgenoten ons onderbreekt, en mij vraagt: “Lukt dat eigenlijk wel? Kun jij dat wel? Zo helemaal alleen onderzoek doen in het veld daar? Kun je dat écht? Knap hoor! Maar wat vind je man ervan?”

Receptie
Ik ben hoogleraar en vrouw. Ik ga naar een receptie voor hoogleraren en hun partners. Ik ben alleen, mijn man is thuis bij de kinderen. Op de receptie komt een dame naar mij toe. Vriendelijk begroet ze mij. Dan is haar eerste vraag: Vertel, wat doet jouw man? Blijkbaar kan ze zich niet voorstellen dat ik daar als hoogleraar ben, en niet als ‘partner van’…..