Aïcha Gill

Interview over animatieserie Karma's Wereld

Sandya Rangai

#zienwatbeterkan

 Zuleika Zahayra Coffie #zienwatbeterkan

 Zuleika Zahayra Coffie

#zienwatbeterkan

 

We hebben allemaal wereldwijd de crisis, lockdowns ervaren en ik vind persoonlijk dat wij als mensen naar elkaar toe met empathie en begrip moeten kijken. Niet iedereen reageert hetzelfde na zo'n moeilijke tijd te hebben gehad en wat ik vind dat beter kan is het met liefde, geduld en humanitaire hart met elkaar omgaan en rustig weer naar onze normaliteit kunnen gaan leven.

 

We hebben stormen achter de rug en nu onze medemensen in Oekraïne die een aanval meemaken. Laten we de hand op ons hart zetten en samen voor vrede, liefde en empathie bidden voor de medemensen in Zowel Oekraïne als Rusland en ook Alle andere landen, die op dit moment in crisis zijn en ook voor heel Nederland.


Love, empathy, understanding & peace for our earth, animals and human beings. God bless you all.

Heera Dijk #zienwatbeterkan

Heera Dijk
Docent | mentor | model
nr 6 kandidaat gemeenteraadslid D66 Delft

#zienwatbeterkan

 

Je kan alles worden wat je wil: Tenminste, dat leer ik mijn dochter! We leren onze dochters, dat alles kan, maar dan moet alles ook mogelijk zijn. Toch is het nog niet normaal dat meisjes en vrouwen, ambities hebben. Dat kan beter! Het zou fantastisch zijn als dit maatschappelijk geaccepteerd wordt. Ik heb altijd ambities gehad en van huis uit is dat ook gestimuleerd.

 

Toen ik ging werken, wilde ik deze gaan waarmaken. Helaas kon ik niet altijd mijn ambities kwijt op het werk, dat zorgde bij mij voor frustraties. Doorgroeien was moeilijk en ik vond niet altijd uitdaging in mijn werk. Dat veranderde toen ik ging werken bij QuTech  https://qutech.nl/ het quantum instituut van de TU Delft en TNO. Niet in de laatste plaats omdat ik ging samenwerken met professor Leo Kouwenhoven, een van de bekendste natuurkundigen van ons land. Van hem heb ik geleerd het onmogelijke, mogelijk te maken.

 

Dit inspireerde mij en daardoor ging ik meer uit mijn eigen comfortzone. Het gaat dus niet alleen om ambities, maar het gaat er ook om dat iemand je talenten ziet en herkent. Dat doe ik nu voor mijn dochter, zij wil alvast drie dingen worden later als ze groot is: archeoloog, uitvindershulpje en schrijver. Dat zijn mooie ambities, het talent heeft ze er zeker voor.

 

'Yes, you can!' Ga ervoor!

Liesbeth Huwae #zienwatbeterkan

Liesbeth Huwae

#zienwatbeterkan

 

Leiderschap, wij mensen hebben het allemaal in ons;
het essentiële aspect om verandering te realiseren.

Zo makkelijk als het klinkt, zo moeilijk kan het soms zijn. De stem van mijn authentieke zelf, is niet altijd goed te verstaan. Praat soms wat onduidelijk, of communiceert van binnen naar buiten. Hoofdpijn, slecht slapen of een opgejaagd gevoel. Wat ik beter kan, is tussen al de rollen die het leven mij heeft gegeven, de tijd te nemen om te luisteren.

 

Oh ja en heel belangrijk, mijn oordelen op mute!
Deze momenten zorgen voor duurzame reis, genaamd mijn leven. Met vallen en opstaan leer ik steeds meer mezelf te waarderen voor de persoon die ik ben. Wil je de ander in je leven iets kostbaars geven? Weet dan dat waardering voor een ander, wat mij betreft start bij waardering voor jezelf.

Yvonne Ristie #zienwatbeterkan

Yvonne Ristie
Voorzitter vakgroep Theater

en Dans, Kunstenbond
#zienwatbeterkan

 

Vrouw - Zien wat beter kan door naar Haar te kijken!

Tienduizend en één gedachten over haar en vrouwen die op haar lijken. Telkens als ik iets te klagen heb en ik haar glimlach naar de mensen om haar heen, door die typische blik in haar ogen opeens zie,  dan denk ik, dan denk ik…. Waarom ziet zij wat ik niet zie?


Waarom glimlacht zij naar doodvreemde personen die ik in de haast niet zie, maar voel ik de warmte die zij uitstraalt net zo diep in mijn lichaam glijden, omdat dit schouwspel me ontroert?


Wel verwarrend, dit gevoel, omdat zij naar een ander reikt en ik, ondanks ik een beetje van mijn à propos ben, niets van haar wil missen. Wanneer ze langs loopt, spreken mensen haar aan en pakken haar vast. Ze ráken haar gewoon aan.


Wat is dat toch? Ze klaagt nooit, maar praat veel. Ze praat honderd uit en spreekt woorden die krachtig en energiek aanvoelen. Hoor, hoor haar! Luister dan! Hoor haar geschater! Ik denk dat zij de gelukkigste mens op afstand is die ik ken.

 

Dat moet het zijn, ja dat moét het zijn, de energie  die gloeit op haar gezicht is niet kapot te krijgen. En ik betrap mezelf erop dat ik haar als een 'private investigator' tot in haar fijnste sensorische voelsprieten volg, de hele tijd al, terwijl ze een leven lang naast me zit.

Sandra Singh #zienwatbeterkan

Sandra Singh
Kunstb(v)logger
Kunstkieken.nl
#zienwatbeterkan

 

Wat zie ik dat beter kan? De vragen: "Wanneer begin je aan kinderen?" of  "Je bent toch moeder?" mogen wat mij betreft voor altijd geparkeerd worden. Het wordt de hoogste tijd dat vrouwen eerst als vrouw worden gezien en dan als moeder - in wording.

Destijds als voorbije-dertiger, kreeg ik die opdringerige vraag bijna als dagelijkse kost constant naar mijn hoofd geslingerd. Ik had daarop geen antwoord en die vraag wuifde ik weg met een lach. Eigenlijk had ik willen zeggen dat ik nog niet bezig was met een kinderwens. Maar ik durfde niet. Ik durfde de confrontatie niet aan. Nu als bijna vijftiger merk ik dat ik onbewust bewust die vraag ook nog steeds wil stellen aan vrouwen die medio dertig zijn. Dat is anno 2022 niet correct. Vind je ook niet?

De vraag "Wanneer begin je aan kinderen?" is te privé, te nieuwsgierig. Het gaat mij niets aan of iemand kinderen wil of niet. Wat ik stilletjes besef is dat een vrouw misschien geen kinderwens heeft, of bezig is met een IVF- traject, of bezig is met een aanvraag voor adoptie, of een kind heeft verloren.


De vraag "Je bent toch moeder?" mag ook overboord gegooid worden. We leven in een maatschappij waarbij je als vrouw grotendeels nog steeds wordt gezien als "mama van" als "alleen nog maar moeder". Op die vraag durf ik wel antwoord te geven. Ik vind het juist fijn om naast moeder zijn, ook mijn eigen hobby's te hebben en zo nu en dan een 'me-time' in te plannen. Niks mis mee! Mijn ervaring is dat je daar een heel gelukkige moeder van wordt. Basta!

 

Tot slot wil ik dit stuk bewust eindigen met een uitspraak van gelijke strekking van de Romeinse politicus en schrijver Cato Maior. Maior was van mening dat Carthago vernietigd moest worden. In elke rede eindigde hij met deze woorden: "Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden."

 

In het kader van Zien wat beter kan roep ik: "Overigens ben ik van mening dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne moet stoppen."

Ashmita Krishna Sharma #zienwatbeterkan

Ashmita Krishna Sharma

Sparkling Gems

#zienwatbeterkan

 

Deze Internationale Vrouwendag is mijn Ode aan alle Vrouwen. Vrouwen van Kleur en Witte Vrouwen. Vrouwen met een beperking, of Zonder. Vrouwen met Vrouwelijke of Mannelijke Liefdespartners. Jonge of Oudere Vrouwen. Vrouwen met een goede of minder Goede Gezondheid . Vrouwen met een Dikke of Dunne Portemonnee. En alle Vrouwen die zich Nu Niet Aangesproken voelen.

Judritza Jasinta #zienwatbeterkan

Judritza Jasinta

#zienwatbeterkan

 

In mijn twee verschillende professionele rollen als psycholoog en businesscoach zie ik 2 dingen gebeuren die meisjes en vrouwen aangaan. Als psycholoog zie ik veel meisjes misbruikt worden die later kampen met minderwaardigheidsgevoelens. En als business coach zie ik ondernemende vrouwen die zichzelf niet voldoende waarderen en hun 'bedrijfje', zoals ze dan vaak zelf zeggen, daarbij ook niet. Dit moet anders!

In het kader van 'Zien wat beter kan' op deze Internationale Vrouwendag wil ik alle meisjes en vrouwen een hart onder de riem te steken. Je bent krachtig en dat mag JIJ weten!

Laten we als maatschappij met z'n allen steeds weer de handen in elkaar slaan om een mooiere, veiligere en betere positie voor meisjes en vrouwen over heel de wereld te creëren.

Ook in mijn rol als moeder wil ik namelijk dat mijn kleine meid en alle andere meisjes veilig en vol zelfvertrouwen opgroeien!

Elvira Nanariain #zienwatbeterkan

Elvira Nanariain

Mengel-moes.nl

#zienwatbeterkan

 

Wij vrouwen neigen vaak naar perfectionisme. Je wilt een goede echtgenote zijn, zorgzame moeder, behulpzame dochter, altijd luisterende zus, gezellige vriendin en fijne collega. Hier is niets mis mee, maar kies jij ook wel eens voor jezelf of cijfer je je toch snel weer weg?

 

Ik ben de afgelopen twee jaar – coronatijd – flink met mezelf geconfronteerd, en de minder leuke Elvira kwam naar boven. Met z'n allen gedwongen thuiszitten, geen ruimte voor mezelf hebben, en geloof me die heb ik echt nodig!

 

In 2018 kreeg ik een droom in mijn hart. Juist in de afgelopen, moeilijke twee jaar kwam deze droom opnieuw in mijn gedachten. Nu moest ik er iets mee gaan doen.


Inspiratie-Momenten speciaal voor vrouwen, op de mooiste plekjes in Nederland, eten aan mooie gedekte lange tafels met inspirerende storytelling, workshops, lezingen en muziek. Momenten waarbij iedere vrouw welkom is ongeacht geloof, overtuiging, huidskleur, afkomst of geaardheid. Momenten waarbij verbinding centraal staat en waar elke vrouw in hun kracht wordt gezet. En bovenal even relaxen en genieten. Wij vrouwen zijn zo goed in het zorgen voor een ander. Wordt het nu niet eens tijd om voor onszelf te gaan zorgen?


Zien wat beter kan betekent voor mij dat wij moeten leren, om volledig in onze kracht te gaan staan! En dat kan alleen wanneer we goed voor onszelf zorgen en onze eigenwaarde kennen. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, pas dan kan je ook goed voor de mensen om je heen zorgen. Let's go!

Roeki Wekker #zienwatbeterkan

Roeki Wekker

#zienwatbeterkan

 

Wij vrouwen kunnen zoveel meer bereiken dan wij denken! Het geloof in jezelf is je grootste Kracht! Wij geven vaak prioriteit aan andere dingen en mensen. En cijferen onszelf weg of wij maken geen tijd voor onszelf!

 

Ga je focussen op wat jij wilt. Geen tijd? Geef jezelf de tijd! Maak jezelf prioriteit. Beslis wat je gaat doen met de tijd die je is gegeven.

Ergenia Clare #zienwatbeterkan

Ergenia Clare
Ergeniaclare.nl
#zienwatbeterkan

 

Het vieren van het leven! Wat het leven ons ook brengt, het leven verbindt ons altijd met elkaar! De basis van onze verbinding zit in onze mindset! Ongeacht wie we zijn en ongeacht wat we zijn in de maatschappij!

 

Het leven heeft precies dezelfde waarde voor iedereen allround! Zolang we  leven, kan ons streven zijn om structureel innovatieve, liefdevolle diepgang te brengen in ons leven zowel horizontaal als verticaal.

 • Verandering geeft altijd diepgang en meerwaarde.
  Verandering verruimt de waarde van ons leven en van onze omgeving.
 • Verandering geeft altijd ruimte tussen de successen en uitdagingen in het leven.
 • Verandering brengt mensen met een doel bij elkaar.
 • Verandering maakt dat de maatschappelijke grenzen vervagen.
 • Verandering zorgt voor diepgaande universele relaties!
 • Verandering maakt dat we het leven gaan omarmen.
 • Verandering maakt dat we dankbaar zijn voor ons leven en de inhoud.
 • Verandering maakt dat we het leven gaan koesteren, waarderen, respecteren, accepteren en erkennen.
 • Verandering maakt dat de fase van respect en tolerantie successievelijk overgaat naar die van liefdevol respect en liefdevolle acceptatie.

 Liefdevolle verandering maakt dat we het leven structureel vieren!

Ylonca Leon #zienwatbeterkan

Ylonca Leon

BioBasura BV

#zienwatbeterkan

 

Dag van de Vrouwen is een mooie dag dat wij worden erkend voor wat wij allemaal doen en kunnen in plaats van wat wij minder doen. Ik vind het 'waanzinnig' om vrouw te zijn en dat zeg ik al heel mijn leven.

De doelen die ik met mijn bedrijf wil behalen, zolang mijn hart nog klopt, is om ons land beter en schoner te maken. 

 

Dat wij dit met z'n allen samen doen, op een duurzame wijze teruggeven aan onze gemeenschap, wijken en steden, aan onze dieren en natuur, en aan onze planeet voor een beter, schoner en nog mooiere wereld.

Karma

Trailer van de animatieserie Karma's Wereld

Mala Paltoe

#zienwatbeterkan

Guitesse Snoijl #zienwatbeterkan

Guitesse Snoijl

#zienwatbeterkan

 

Voor mij is 'Zien wat beter kan' niet alleen een kwestie van zien maar ook doen… Voor mij bestaat liefde uit doen, klaar staan voor anderen en helpen waar je kunt.

 

Dat vraagt een zekere mate van sensitiviteit want je moet er rekening mee houden dat mensen ook bereid zijn om jouw hulp te aanvaarden. Dat helpen kan ook subtiel zijn, door een luisterend oor te bieden, een schouder om op uit te huilen of door er gewoon te zijn en met iemand mee te leven. Dat is misschien iets wat wij met zijn allen wat beter kunnen doen. Attent zijn, betrokken en zorgzaam zijn en er even bij stil te staan dat we elkaar nodig hebben.

Yustine Alvares #zienwatbeterkan

Yustine Alvares
Co-Founder Dark Blue International

#zienwatbeterkan

 

Zien wat beter kan is voor mij: Minder eigenbelang en meer empathie voor elkaar. Wanneer we ons meer verplaatsen in iemand anders, de gevoelens en perspectieven van die ander wíllen begrijpen, dan dragen we bij aan het feit dat een ander zich gezien, begrepen en serieus genomen voelt. Om samen te kunnen leven, om samen te werken, om elkaar te kunnen helpen en om humane afwegingen te maken in verschillende situaties, is meer empathie onmisbaar.

"Understand before we Judge"

Jeannine La Rose #zienwatbeterkan

Jeannine La Rose

#zienwatbeterkan

 

We embody it all. Heb je wel eens vol verwondering geluisterd naar de wijze woorden van een klein meisje, puur en oprecht?

 

Heb je wel eens een mooie, oude oma vol overgave zien spelen met haar kleinkinderen?

 

Heb jij de vrouw gezien die mee helpt bouwen aan een betere wereld? Ieder op haar eigen manier, met haar eigen talent?

 

Voor mij is de kern van vrouw zijn de bewustwording van compleet zijn.

De 'Oude Wijze' die naar boven komt in de puurheid van het kind. Het kleine meisje dat nog steeds aanwezig en speels is in de oude vrouw.

Als actrice word ik elke dag uitgedaagd om alle facetten van mijn zijn te onderzoeken. Ik nodig de vrouw uit, om dat ook te doen en te genieten van dit wonderlijke proces. Want jij bent heel en compleet.

Ruth Sival-Groenveld #zienwatbeterkan

Ruth Sival-Groenveld

Stichting-wgf.nl

#zienwatbeterkan

 

Ode aan de vrouw: "A woman is the full circle. Within her is the power to create, nurture and transform" - Diane Mariechild. Deze quote omschrijft precies mijn beeld over de kracht van een vrouw: creëren, verbinden, onderhouden, veranderen en ombuigen. 8 maart, internationale vrouwendag, is een dag om weer stil te staan bij de positie van de vrouw in onze samenleving. Deze dag wil ik speciale aandacht besteden aan de kracht van een vrouw.


Door de eeuwen heen hebben vrouwen hun kracht laten zien. Ik denk dan aan de vrouwen uit de bijbel: Debora, Lydia, Ester, Maria, Ruth en nog vele anderen. Het zijn allemaal vrouwen die ons voor zijn gegaan in het tonen van daadkracht en vanuit geloof hun doelen hebben bereikt. Vrouwen die in de frontlinie stonden. Als ik lees over Ester die roept "Kom ik om, dan kom ik om" dan word ik geïnspireerd om door te gaan en niet op te geven. Om ondanks onzekerheden en tegenvallers de moed erin te houden en te blijven geloven dat het goed komt.


De kracht van creëren, verbinden, onderhouden,  veranderen en ombuigen blijkt ook uit de verhalen van deze vrouwen uit de bijbel. Ik zal daar verder niet over uitweiden, maar mocht je het interessant vinden dan kun je het lezen in de Bijbelboeken Richteren 4 (Debora), Handeling 16 (Lydia), Ester, Lucas en Ruth.


De kracht van het creëren komt vooral tot uiting in het bedenken van nieuwe ideeën en het aandragen van oplossingen in moeilijke situaties. Vrouwen zijn sterk in het verbinden en onderhouden van relaties en zijn daardoor in staat om voor verandering te zorgen. Vrouwen zijn bij uitstek bruggenbouwers.

 

Ik wil in deze tijd ook 3 vrouwen onder de aandacht brengen die zouden passen in het rijtje van de genoemde vrouwen uit de Bijbelse tijd. Minister van Defensie Kajsa Ollongren, die in deze spannende en dreigende tijd belangrijke beslissingen moet nemen. Ik wil haar een hart onder de riem steken. De 2 andere vrouwen die zich inzetten voor een inclusieve samenleving zijn minister van Financiën Sigrid Kaag en Tweede Kamerlid Sylvana Simons. Ik vind het belangrijk om vrouwelijk leiderschap te ondersteunen, ongeacht de verschillen in meningen en inzichten.


Vanuit stichting Women's Gathering Foundation  streven wij naar een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in leidinggevende en toezichthoudende posities. Diversiteit verhoogt de kwaliteit van besluitvorming en daarom is het van belang dat er meer vrouwen in posities komen, waarin zij kunnen meebeslissen en zo kunnen bijdragen aan een duurzame wereld, waarin gelijkwaardigheid en kansengelijkheid zal heersen.

 

Ben jij toe aan de volgende stap in jouw carrière? Wil je bijdragen aan meer vrouwelijk leiderschap? Zit je al in een toppositie en wil je andere vrouwen helpen? Of wil je gewoon doen waar je goed in bent en gelukkig van wordt? Neem dan de tijd om de krachten in jezelf te onderzoeken, want die zijn er.

 

Verandering begint bij bewustwording en het maken van een keuze om in actie te komen. Twijfel niet langer. Je hoeft niet perfect te zijn, je hoeft niet alles te weten of goed te kunnen, want je bent al goed zoals je bent. Vertrouw op jouw talenten. Je hoeft het niet alleen te doen. Durf te vragen. Laat je toerusten. Koester het vrouw-zijn en wie jij bent, want dat maakt jou als vrouw uniek. Verwen jezelf, want je bent het meer dan waard.


In deze onrustige tijd gaat mijn hart uit naar alle mensen in Oekraïne die hun veilige woonplek moeten verlaten en op zoek moeten gaan naar veiligheid en rust. Ik bid voor vrede in Oekraïne, voor vrede en liefde in de harten van alle mensen in de wereld.

 

Fijne Vrouwendag. Enjoy!

Marlia van Gils #zienwatbeterkan

Marlia van Gils
#zienwatbeterkan

 

Nederland, een land waar we vrij mogen leven en vrijheid hebben van meningsuiting. Daar mogen we als burgers absoluut gezegend mee zijn! Soms zijn we te vrij in het geven van een oordeel met name over een ander. Te pas en te onpas kunnen we een andermans leven bekritiseren, zonder de ander daadwerkelijk goed te kennen. Met name social media is een platform van uitingen, in mijn opinie verschuilen mensen zich hier achter hun ware aard. Men kan zo hard en gemeen zijn. Ben je ervan bewust dat je de ander met jouw woorden kan kwetsen?

Oordelen, roddelen of ongevraagd advies geven. Dat is één van onze minste kwaliteiten. Zo'n waste of your time, want als we oprecht naar elkaar luisteren dan kunnen we elkaar versterken & helpen. Wellicht durft een ander open te zijn om haar of zijn verhaal eerlijk te vertellen. In een vrij land leven betekent niet dat je altijd kan zeggen wat je wilt. Zwijgen is goud zegt men, maar dan op de juiste momenten.

 

Bedenk eens wat jij in zo'n situatie zou doen, voordat je direct een oordeel geeft. Wees mild voor de ander, want je weet niet welk verhaal er schuilt achter de situatie waar degene in zit.

Alleen maar liefde & oog voor de mens

Ruth L. Sinkeler #zienwatbeterkan

Ruth L. Sinkeler

CLIP Training & Consultancy

#zienwatbeterkan

 

Als trainer, spreker, coach & consultant werk ik primair met vrouwen. Dat deed ik toen ik nog in Nederland woonde en werkte, en nu doe ik hetzelfde in Suriname. Ambitieuze vrouwen die meer uit zichzelf en hun business of carrière willen halen zijn mijn doelgroep, en ik ken er inmiddels vanuit mijn wereldwijde netwerk veel van.

Een mooie constatering is dat de afgelopen decennia steeds meer vrouwen in hun kracht durven staan. In veel landen domineren vrouwen op de universiteiten en hoge scholen. Met de educatie van meisjes en vrouwen gaat het dus de goede kant op en dat is zeker toe te juichen.

Wat er beter kan, is dat ondanks dat er steeds meer vrouwen afstuderen en dus de diploma's en de kennis in handen hebben, we dit beeld nog veel te weinig  vertegenwoordigd zien in de toplagen van het bedrijfsleven en de politiek, en dit is zo goed als wereldwijd het beeld. Natuurlijk verschilt dit van land tot land, maar over het algemeen kunnen we stellen dat er nog steeds een disbalans is in de vertegenwoordiging van vrouwen in topposities. Daar zijn de grote getale afgestudeerde dames dus nog niet afdoende te zien.

Wat er ook beter kan is de manier waarop nog teveel vrouwen hun vrouwelijke 'peers' behandelen en achterhouden of naar beneden halen en te weinig supporten, wanneer een vrouw op weg is naar de top.

Het is vrouwendag 2022! Ik spreek niet alleen de hoop uit maar werk eraan mee dat vrouwen die willen, alle steun krijgen om door te stoten naar topposities in welke sector en in welk land dan ook.

 

Middels mijn trainingen, coaching en lezingen maak ik vrouwen bewuster van hun talenten en kracht en support hun groei en hun keuzes zodat zij durven te excelleren en er op die manier meer balans komt in de man-vrouw verhouding op beslissingsbevoegde posities.

Mijn oproep is aan alle vrouwen en mannen die bovenstaande doelen onderschrijven, zich in te spannen om die balans te bereiken.

Yvette Cambridge #zienwatbeterkan

Yvette Cambridge

#zienwatbeterkan

 

De gelijkheid van vrouwen en mannen in Nederland is op het gebied van werk door de jaren heen verbeterd. Toch blijven er hardnekkige verschillen bestaan tussen vrouwen en mannen als je bijvoorbeeld kijkt naar arbeidsparticipatie en beloning voor gelijkwaardig werk. Dit zie je ook terug bij de van oorsprong niet Nederlandse vrouwen, als het gaat om goedbetaalde beroepen en leidinggevende functies.


Af en toe hoor je geluiden dat het anders moet en dat eraan gewerkt wordt, maar mijns inziens niet hard genoeg, want bovengenoemde zaken zijn nog steeds niet vanzelfsprekend. Seksuele intimidatie is ook een realiteit waar veel vrouwen tijdens het werk mee te maken hebben. Gelukkig zien we een kentering hierin.

 

Toch zullen er veel vrouwen zijn die niet durven te praten over hetgeen zij mee hebben gemaakt of meemaken tijdens het werk. Het bereiken van economische zelfstandigheid, gendergelijkheid en het aanpakken van seksuele intimidatie van vrouwen vereist een veranderend beleid van werkgevers en arbeidersorganisaties, en ook van de overheid.

 

De ontwikkelingen van bovengenoemde zaken lijken tot stilstand te zijn gekomen door de uitdagende Corona situatie van de afgelopen jaren, en door de huidige ontwikkelingen rondom Oekraïne. Natuurlijk snap ik dat de focus nu ergens anders ligt, maar zodra het kan moeten we weer prioriteit geven aan de ingeslagen weg en bij onze leiders vinger aan de pols houden.


Vrouwen, laten we onszelf prioriteit maken. Het is niet egoïstisch, het is nodig.

Daisy Petrona #zienwatbeterkan

Daisy Petrona
Voorzitter Jeugdhulp Voldoende Beschermd 

#zienwatbeterkan

 

De waarde van de term kwetsbaar in onze moderne ontwikkelde samenleving of maatschappij! Een van de groepen die kwetsbaar wordt benoemd zijn kinderen in de jeugdzorg. Deze groep heeft mijn speciale aandacht, niet omdat ze kwetsbaar zijn, maar omdat ze vaak kwetsbaar worden gemaakt.


Hoe dan vraag je je af?
Deze kinderen hebben geen rechtspositie en hun stem is geen echte stem. En zonder deze twee belangrijke elementen word je inderdaad kwetsbaar. Ik wil hiermee niet zeggen dat er niemand is in de sector jeugdzorg, die het voor de kinderen opneemt.

 

Luister podcast Argos https://www.nporadio1.nl/podcasts/argos/64688/uithuisplaatsingen-komen-de-kinderen-ooit-weer-thuis
 
Hoe kan het, dat dit de situatie is?
Simpel. Er bestaan internationale verdragen met betrekking tot de rechten van kinderen, helaas vinden we deze rechten niet terug in onze wetgeving. Een van de schrijnende voorbeelden, waar afgelopen tijd ook aandacht voor is geweest, is de regelgeving met betrekking tot de gesloten jeugdzorg.

 

In onze wetgeving staat dat kinderen 3 dagen achter elkaar mogen worden afgezonderd! 

 

Volgens de internationale verdragen mag dit niet! Dit betekent concreet dat als kinderen aangeven dat jeugdzorgwerkers hen op een onrechtmatige wijze behandelen, deze kinderen geen manier hebben om dit aanhangig te maken. Met andere woorden; ze kunnen hun eigen situatie niet beïnvloeden op zo'n manier dat hij ook werkelijk veranderd.


Sommige van deze kinderen hebben ouders die alles voor hen over hebben en die ouders proberen de stem van hun kind te zijn. Helaas hebben ook deze ouders geen echte stem en geen echte rechtspositie.


Hoe komt dat?
Dat komt omdat je in ons land een klacht kunt indienen bij een klachtencommissie van een instelling én in het gelijk gesteld kan worden, maar helaas betekent het niet dat de instelling of de hulpverlener ook zijn gedrag en handelen moet wijzigen. Want zo is dat nu eenmaal vastgelegd in de regelgeving.


Dus wat moet anders in het belang van kinderen in de jeugdzorg?

Internationale rechten van het kind opnemen in onze wetgeving en borgen. Zodat kinderen echte rechten hebben. Laten we klachtenprocedures in de jeugdzorg net zo werkend, liever nog beter zijn zoals het klachtenrecht voor consumenten. Want een kind is toch echt meer waard dan een TV!! Opdat kinderen oprecht voldoende beschermd zullen zijn.

Yvonne Ristie #zienwatbeterkan

Yvonne Ristie
Voorzitter vakgroep Theater

en Dans, Kunstenbond

#zienwatbeterkan

 

The power of intention : 'Fellow lady bosses', let's send horizontal 'female love' into the World. Zien wat beter kan door jouw kwetsbaarheid op de werkvloer met vertrouwelingen te delen! Organiseer meetups die alleen gericht zijn op het boosten van je spirit! Verplichte kost, for life.

 

Hoe zorg je ervoor dat neuzen in de zelfde richting wijzen, rekening houdend met intrinsieke motivatie, achtergrond, sekse, seksuele voorkeuren, 'Black, Indigenous, People of Color - Bipoc', LGBTQIA+ en al wat 'mens eigen' is.


"Ik vind dat ik in de vergadering ben weggezet", vertrouwt de een me toe en daar moet jij wat aan doen. De ander zegt: "Ik durf niet te vragen. Ik ken mijn collega's eigenlijk niet zo goed, zelfs in deze omlijnde constructie waarin ik vragen moet stellen en opdrachten uitzet."


Ja Vrouw, je vertrouwt je kwetsbaarheid aan mij toe en ergens begrijp ik dat wel. Je krijgt maar één kans. 'You've got one shot', dear!

 

Wees vooral lief voor jezelf, glimlach bij de gedachte van mooie uitdagingen. Aan je skills, je ervaring en denkniveau ligt het niet. Waarom zou jij je laten intimideren door schreeuwers die met gewiekste strategieën voor vertroebeling zorgen. Maskeren en  afleiden zijn simpele trucs voor concurrenten om je onderuit te halen.


Maar to the point Vrouw,  krijg ik nog een antwoord van je? Omdat ik verantwoordelijk ben voor deze tent. Opgeven is geen optie als je oplossingen moet aandragen. Er wordt ook op mij gelet.


Bij deze geef ik jou met alle egards het woord. Laat de scherpe tekst die je op papier hebt vastgelegd, trillen in de resonantie ruimtes in je hoofd, zodat jouw lippen de woorden galmend uitlaten en de lucht die vrijkomt jouw lichaam ontspant en stut in een sfeer  van waardigheid.


Vrouw, je bent er niet klaar voor? "Nou, nou… Hij sprak daarnet. Wij voerden een zakelijk gesprek, maar in de groep transformeert hij in een barbaar, een schizofreen! Hij haalt opnieuw het onderwerp aan, waar wij in ruim 2 uur reeds over uit waren. Alle ogen zijn op hem gericht.

 

Tergend langzaam en met gladgestreken gezicht, zegt hij; "Ik heb nog steeds geen idee wat mijn functie inhoudt, dus als ik hier en daar enkele onhandigheden vertoon, hoop ik dat jij het mij vergeeft." 


Vrouw, lady boss! Taaie kost hoor, maar ik denk dat ik wel begrijp wat zijn bedoeling is. Namelijk dat hij zijn gang wil gaan en jij niet nadrukkelijk zijn baas mag zijn. Wees vooral lief voor jezelf, glimlach bij de gedachte van mooie uitdagingen. Reken op meer 'strategy strike' momenten. De degens zijn gekruist.

 

Let's rise up to the next level and send horizontal 'female love' into the world!


Dag van de Vrouwen wenst iedereen een fijne Vrouwendag toe. We danken hierbij ook de vrouwen voor hun mooie bijdrage aan deze derde edtitie van Next Level - forward in identity.