Interview met wethouder Eric van der Burg


Eric van der Burg, wethouder in Amsterdam. Hij heeft sinds 2014 het volgende takenpakket in beheer: Zorg en Welzijn, Sport en Recreatie, Ouderen, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken. Eric is al vanaf 1987 actief in de Amsterdamse politiek, en is voor zijn eerste termijn als wethouder directeur geweest bij de OsiraGroep. Dit is een dienstverlener in zorg voor ouderen, lichamelijk gehandicapten, thuiszorg en revalidatiezorg. Hij heeft al veel betekent voor de sport en welzijn in Amsterdam, en is zelf ook sportief onderlegd. Na de plechtigheden als wethouder voor de TCS Amsterdam Marathon, zou hij eveneens van start gaan als hardloper. Dag van de Vrouwen kon nog snel enkele vragen stellen voordat hij vastberaden zijn 'running shoes' zou aantrekken.

Wat vind je van deze editie ten aanzien van de voorgaande editie?

Het wordt elk jaar groter. Amsterdam is in 1975 met dit sportevenement gestart en het blijft maar groeien. We zitten nu op 45.000 aanmeldingen, waarvan 16.000  voor de hele marathon, en de overige voor de halve marathon of acht kilometer. Het evenement wordt ook steeds internationaler. Er zijn hier vandaag 104 landen vertegenwoordigd. Dit maakt de Amsterdam Marathon de meest internationale marathon van Europa. Ik vind het een prachtig mooi evenement waarvan de route ook door de stad gaat en de marathon letterlijk onder het Rijksmuseum loopt. Het is heerlijk om hier weer bij te zijn en de sfeer is altijd fantastisch.

Dit evenement is mooie pr voor de stad, maar wat is eigenlijk de return van de investering?

We investeren als stad Amsterdam € 338.000,- en daar krijgt de stad als gemeenschap € 16 miljoen voor terug. Dit is gebaseerd op de mensen die hier gaan winkelen, eten en overnachten. Ook voor de stad als gemeente is het een rendabele investering, want die mensen dragen bij aan de toeristenbelasting voor verblijf in een hotel. Daarnaast levert het gewoon een mooi sportevenement op waar mensen speciaal voor trainen, aan deelnemen en van genieten.

Het draagt  bij aan een gezondere stad en een bewegende stad met duizenden bezoekers die plezier hebben langs de kant.

Hoe zie je dit evenement in de context van het gemeentelijk gezondheidsbeleid?

We hebben de Amsterdamse aanpak ‘Gezond Gewicht’. Daar worden 35 collega’s het hele jaar voor ingezet om de mensen, en dan vooral kinderen, meer in beweging te krijgen. Dit doen we omdat Amsterdam zo'n 25.000 te dikke kinderen heeft, waarvan 9.300 obees en dus veel te zwaar zijn. Van deze groep zijn 2.300 morbide obees, kinderen die ziek zijn vanwege hun overgewicht. We hebben daar een aanpak voor ontwikkeld die heel succesvol is gebleken. We zien dat in de laatste paar jaar het aantal te dikke kinderen is gedaald met 10%. We hebben nog een behoorlijke weg te gaan, maar het gaat de goede kant op in de voorlichting en uitvoering.

We hebben 120 combifunctionarissen die de scholen koppelen aan sportverenigingen, ook investeren in de openbare ruimte en sportprogramma’s aanbieden om mensen in beweging te krijgen. Dat is gezond, leuk en  nuttig. Bovendien hebben we naast de marathonloop ook de Dam tot Dam loop. Dit is het grootste 10 mijl evenement ter wereld met 55.000 deelnemers! Deze grootse evenementen dragen bij aan bewustwording van volwassenen en kinderen om meer te bewegen.

Er wordt van alles gedaan om de limiet van 2 uur te doorbreken, is dat fysiek haalbaar?

Ik denk dat het op een gegeven moment echt wel gaat gebeuren. Dit geldt zeker niet voor het merendeel van de lopers. De meeste mensen lopen geen marathon, maar bijvoorbeeld 5 of 10 km. Slechts een deel van de duizenden marathonlopers haalt ook daadwerkelijk de finish. Het zijn natuurlijk alleen de ultra goede lopers die in de buurt van 2 uur zullen komen. Misschien dat dit voor één of twee lopers gaat lukken. Maar wat mij betreft zetten wij ons vooral in om mensen meer  in beweging te krijgen op kleinere afstanden.

Uiteraard is topsport heel mooi en ik verwacht vandaag een tijd die in de buurt komt van 2:05 uur. Dat is voor het huidige parcours van Amsterdam een hele mooie prestatie. We hopen op een wereldrecord in Amsterdam en proberen daarom ieder jaar het parcours steeds verder te kunnen optimaliseren. Maar dit evenement gaat vooral om de grote groep, die hier gewoon een gezellige, leuke en een sportieve dag van maakt.

Je gaat straks ook zelf lopen, op welke afstand zal dit zijn en wat is je gewenste eindtijd?

Ik loop ieder jaar de halve marathon. Dit heb ik vorig jaar in een tijd van 2:03 uur gedaan. Deze keer wil ik een tijd onder de twee uur lopen...