Peter van der Moolen - CEO Van der Moolen Foodgroup


Vlakbij het imposante Aziatisch paviljoen, maakte we kennis met Peter van der Moolen, directeur van de gelijknamige Van der Moolen Foodgroup. Het bleek een klein familiebedrijf, dat tussen multinationals uitblinkt in de ambachtelijk vervaardigde walsmie! Na een 'smakelijke traktatie' van de wokkende chef, gingen we een gesprek aan met een gepassioneerde directeur. Dit bedrijf heeft inmiddels haar 50 jarig jubileum achter de rug en hij zet samen met zijn zus de familietraditie voort. Walsmie? Niet eerder gehoord! Hier wilden we meer over weten.

Hoe is jullie onderneming tot stand gekomen?

Mijn grootvader was een Chinese man en hij had één van de eerste Chinese restaurants in Enschede. Mijn vader werkte als kelner bij hem in het restaurant, maar was eigenlijk technisch geschoold. Toen ze iedere keer problemen hadden met de kwaliteit van de mie voor hun bami, ontstond het idee om op basis van de kennis van mijn Chinese grootvader, zelf de machines voor de productie aan te passen en op authentieke wijze mie te gaan maken. Dit was in eerste instantie bedoeld voor het eigen restaurant, maar al snel wilden vele andere restaurants ook de hoge kwaliteit mie gaan gebruiken. Daarom besloot mijn vader in 1966, om een miefabriek op te zetten met de naam Tai Ming. Dit betekent Beste Bami. Hij begon met 50 kg per dag. Nu produceren we 1000 kg per uur, dat wordt geleverd aan vele Chinese restaurants, de foodservice en de foodindustrie.

Wat is authentiek gewalste wokmie en wat is het verschil met gewone mie?

Authentiek walsen is gebaseerd op een eeuwenoude methode die in China werd gebruikt om de noedels te maken. Allereerst wordt een deeg gemaakt van bloem en water, wat vervolgens door een deegroller wordt uitgerold. Daarna wordt het deeg dubbelgevouwen en weer uitgerold. Het dubbelvouwen en uitrollen van deeg herhaalt zich een aantal malen. Dit noemen we het walsen. Zo ontstaat er een hoogwaardig en luchtig deeg, waaruit de slierten mie worden gesneden. Deze slierten mie worden vervolgens in de drogers gehangen en zeer zorgvuldig, alsmede langzaam gedroogd. Het walsen zorgt voor een stevige structuur van de mie en de luchtigheid in het deeg zorgt voor een uitstekende smaakopname van kruiden en andere ingrediënten.


Gewone mienestjes is helemaal geen mie, maar pasta...


De gewone mienestjes die de meeste mensen kennen, zijn in principe helemaal geen mie! Ze worden namelijk geproduceerd op een wijze zoals dat voor pasta wordt gedaan. Dit gebeurt door middel van extrusie onder vacuüm, waarmee deeg door gaatjes (vormpjes) wordt geperst. Dit geeft een gesloten structuur en een glazig, geel uiterlijk aan de pasta. Smaaktechnisch is dit veel minder dan walsmie. Het is helaas zo dat de consument al decennia lang, zich door multinationals min of meer voor de gek laat houden en de mienestjes in hun bami gerechten verwerkt. Men eet dus eigenlijk pasta in de bami.

Onze grote wens is dat de consument gaat inzien dat ze geen pasta meer in de bami willen verwerken, maar echt authentieke walsmie, zoals het maken van echte bamigerechten bedoeld is.

Welke soorten mie zijn er op de markt en wat hebben jullie in het assortiment?

Er zijn vooral veel pasta-mienestjes op de markt. Wij hebben daarentegen een mooie lijn met authentiek gewalste miesoorten, onder de naam Tai Ming voor de consument verkrijgbaar. De soorten die we produceren zijn standaard noedels, fijne noedels, fijne eiernoedels, soba noedels met boekweit en algen noedels voorzien van supergezonde algen!

De consumenten vragen meer om natuurlijke producten, in hoeverre voldoen jullie hieraan?

Al onze producten zijn zuivere natuurproducten, en enkele zijn zelfs biologisch gecertificeerd. Momenteel zijn we druk bezig, om een complete biologische lijn te ontwikkelen met bio groene thee noedels, bio zeewier noedels en bio spelt noedels. We houden ons actief bezig met gezonde, natuurlijke noedels.

Waarin zijn jullie onderscheidend ten aanzien van de productie voor jullie klanten?

Op de eerste plaats onderscheiden we ons sterk in de smaakbeleving.  Onze gewalste miesoorten zijn heerlijk van smaak, licht verteerbaar en hebben een stevige bite. Daarnaast kunnen we als producent de noedels 'fine tunen' voor de klant. Zo wordt bijvoorbeeld voor de foodindustrie mie op de gewenste maten gesneden en in de gewenste verpakkingen verpakt. Onze klanten zijn Chinese restaurants, de foodservice, producenten van maaltijden en snacks, alsmede maaltijdsalades. In deze producten passen onze smakelijke noedels perfect en worden de eindproducten een ware smaakbeleving.

Wat vind je zo leuk aan het vak en wat kunnen we nog meer van jullie verwachten?

Als klein jongetje liep ik al bij mijn vader in het bedrijf rond om hem te helpen. Naarmate ik ouder werd kwam er steeds meer belangstelling voor alle aspecten in het maken van walsmie. Mijn zus kwam zo halverwege de  jaren 70 bij mijn vader in het bedrijf werken, en ik eind jaren 80. Onze hele familie hield zich bezig met de hoge kwaliteit mie en het produceren daarvan. De passie die we allen bezitten was een logisch gevolg van al hetgeen we met elkaar in het bedrijf ontwikkelden. Uiteindelijk heb ik met mijn zus het bedrijf overgenomen en zijn we ons meer gaan toeleggen op specialiteiten. We willen hierbij graag onze klanten voorzien van hoogwaardige miesoorten, die we op wens van de klant proberen af te stemmen. Wanneer we samen met onze klanten, die al jaren trouw aan ons zijn, hele mooie eindproducten kunnen creëren, dan zullen we daar zeer trots op zijn.

Voor de komende jaren zien we de trend van nog meer gezondheid verder doorgroeien, en zullen we ons meer en meer toeleggen op het ontwikkelen van de gezonde noedels. Daar is dit jaar al een start mee gemaakt door de Tai Ming Algen Noedels, die verkrijgbaar zijn bij de Jumbo. Het zal niet lang meer duren of het assortiment wordt uitgebreid met Bio Groene Thee Noedels en Bio Zeewier Noedels. Momenteel worden de verpakkingen hiervoor ontworpen en zullen deze nieuwe producten dit jaar nog in de supermarkt verkrijgbaar zijn.