Antithesen

De 21e eeuw is met al haar bombarie inmiddels losgebarsten tot een wereld vol antithesen. Het geglobaliseerde beeld van de tegenstellingen. Het zijn er zo ongelofelijk veel dat het gelijkt op een merkwaardig en uitzonderlijk beeld tegelijk. Symbolisch gezien was de wereld echter al verdeeld in vele stukken...


In al die stukken ontstaan er in de huidige tijd nog meer stukken. Om vervolgens de beurt aan het volgende stukje te geven, en daar ook weer tig stukjes van te laten ontstaan. Het gaat hier echter niet over de geschiedenis van het ontstaan van de wereld of de mythische vergankelijkheid van het bestaan in het algemeen. Omvorming van antithese naar de bijzondere eensgezindheid gelijkend een bloem in bloei, is hier echter de schone taak.

Natuurlijke processen

Voor wie het nog niet weet zal het wellicht duidelijk worden dat dit het vrij natuurlijke proces in het wereldbeeld is. Vergelijkbaar met een grote ronde bolvormige spiegel. In deze verschijning bestaat vooral veel aantrekking en afstoting. De heldere gladde aanblik lijkt echter plots verloren, en compleet te zijn opgegaan in de vele losse stukken.

Het blijkt een lastig parket te zijn, om daar nog een mooi aaneengeschakeld geheel in te krijgen. Vanwege dit veranderde wereldbeeld leidt zelfs het meest zinnige verhaal mogelijk tot spraakverwarring en bijkomende misvattingen. De goed bedoelde attitudes vallen daarbij op de verkeerde plekken, met alle gevolgen van dien. Begrip voor elkaar is er niet, geduld naar elkaar is er niet, en meedenken met elkaar lijkt er ook niet te zijn.

Inzicht van Descartes

Het ziet er naar uit dat alleen het enkelvoudige individualistische ‘ik ben, dus ik besta’ prevaleert. Deze bijzondere uitspraak van de Franse filosoof René Descartes - 1596-1650, zou echter moeten leiden naar een helder begrip en erkenning van bewustzijn in alle vormen en maten. De prettige eenheid en daarbij behorende samenwerking staat dan in ieder opzicht bovenaan. Het beeld wat in de plaats daarvan nu de boventoon voert, is dat van de verdeeldheid en heimelijke omvormingen.

Deze prachtige quote van Descartes kan dus tot veel meer aanzetten dan hoe het vaak op het eerste gezicht wordt beschouwd. Als dit vanuit een breder perspectief wordt bekeken, dan kan dat ook als zodanig worden ingezet. De inzichten die hieruit verkregen worden, kunnen wellicht bijdragen aan iedere vorm van verandering en omvorming. Geheel passend bij de eisen, de erkenning en de waarde van de tijd.

Eenieder zal begrijpen, dat het huidige wereldbeeld zowel op micro als op macro niveau op deze manier geen gezonde basis kan leveren voor een mooi, fris begin. In een periode van tegenstellingen is daar echter wel een uitzonderlijke gelegenheid tot verbetering. Het op verantwoorde wijze goed inzichtelijk maken en er naar handelen, mag daarbij zeker niet ontbreken. 

Namaste!

Reeks 'More Than Words' van

Body & Mind: Levensles