First Ladies op G20 in Buenos Aires
Op 30 november en 1 december vond de G20 plaats in Buenos Aires, Argentinië. Een informele forum waar regeringsleiders van de grootste wereldeconomieën in dialoog gaan over onderwerpen als financiële stabiliteit, economische groei en ontwikkeling. Voor premier Rutte o.a. gelegenheid om te netwerken met António Guterres, Secretaris-Generaal van de VN en de omvangrijke handelsbetrekkingen te verstevigen met India. Goed voor de handel en het sociale imago van Nederland. Daarbij wordt ook aandacht geschonken aan fundamentele rechten op (het) werk en deelname van kwetsbare groepen.

Vlak voor de G20 vond de W20 plaats waaraan 800 vrouwen uit de wereld deelnamen. Dit ging over economische zelfstandigheid van vrouwen, feminisme en de 'strijd' tegen gender based violence. De Argentijnse first lady Juliana Awada nam deel aan de opening van dit initiatief, waarin ook Koningin Máxima en Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen van zich lieten horen. De aanbevelingen waren voorgedragen en besproken tijdens de G20. Juliana Awada had de first ladies van de G20 top uitgenodigd voor een bijeenkomst in Villa Ocampo, genoemd naar de Argentijnse schrijfster Victoria Ocampo, die ook journalistiek betrokken was en als feministe gender equality bepleitte (Juliana Awada op foto boven, 5e van rechts).
In Actie Tegen Gender Based Violence

Volgens de World Health Organization hebben meer dan 800 miljoen vrouwen vanaf 15 jaar en ouder, ervaring met seksueel of fysiek geweld.
En enkele jaren geleden publiceerde nieuwsdienst Reuters, dat ruim 30% van vrouwen in G20 landen worden geconfronteerd met vergaande 'intimidatie' op de werkvloer. Uit recent onderzoek van Reuters blijkt dat India het meest onveilig is voor vrouwen in huis, openbaar vervoer en op het werk. Een contradictie voor zo'n groot democratisch land.

Op 25 november was het internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Netwerk Vrouwen FNV organiseerde bij Atria een bijeenkomst om in actie te komen tegen Gender Based Violence in de breedte. Dag van de Vrouwen was hierbij in de discussie voor meer draagvlak, en om dit probleem structureel aan te pakken, waaronder op de werkvloer. De Internationale Arbeidsorganisatie, waarbij Nederland ook zitting heeft, wil daarin een leidende rol spelen als het gaat om geweld en intimidatie op het werk. Het doel is dat deze organisatie de ratificatie tot stand brengt van een verdrag, waardoor dit ook juridisch kan worden goedgekeurd. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om procedures vast te leggen, waarin organisaties kunnen/moeten handelen bij geweld en intimidatie op de werkvloer.

Geïnteresseerden die willen bijdragen kunnen contact met ons opnemen voor informatie. Stuur een e-mail naar redactie@dagvandevrouwen.nl of bel tijdens kantooruren naar 020-7371393.
Spotlight: Minder ego, meer vrede van Jan Kersschot
Jan Kersschot is een Belgische arts die diverse boeken schreef over non-dualiteit. Minder ego, meer vrede is een compilatie van privégesprekken, interviews en groepsbijeenkomsten die hij gaf in België, Nederland, Spanje en Japan. Binnenkort op gesprek bij Hello Radio Spirituality: zaterdag 8 december om 12.00 uur
Hello Radio uitzendingen in november
Spotlight: interview met Fusien Bijl de Vroe, directeur van Vereniging Rembrandt. Een Nederlandse vereniging van kunstliefhebbers die als hoofdtaak heeft het verlenen van steun bij kunstaankopen door Nederlandse musea. Sinds de oprichting in 1883 zijn meer dan tweeduizend werken aangeschaft voor tientallen Nederlandse musea.
Deshima in beeld, vanaf 1641 de VOC-handelspost op Japan. Kawahara Keiga, Kamerscherm met de baai van Nagasaki, 1836, inkt en pigmenten op zijde, gemonteerd op een houten frame, 171,2 x 457,6 cm, Museum Volkenkunde, Leiden. In aankoop mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt.
Naluisteren kan op onze Hello Radio pagina. Klik op - luister uitzending - van het interview op 21 november.
Ben je solidair met Dag van de Vrouwen? Deel deze nieuwsbrief met mensen in je omgeving die dit waarderen. Tips voor Hello Radio programma's of redactioneel: redactie@dagvandevrouwen.nl Of bel tijdens kantooruren op 020-7371393
connect met linkedin
Share
Tweet
Forward

Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2015 - 2020